Bruselj je nezadovoljen s postopanjem romunske vlade Victorja Ponte, ki je s hitrimi ukrepi odstavila predsednika z nasprotnega političnega pola. Foto: EPA
Bruselj je nezadovoljen s postopanjem romunske vlade Victorja Ponte, ki je s hitrimi ukrepi odstavila predsednika z nasprotnega političnega pola. Foto: EPA
Traian Basescu
Desnosredinski Traian Basescu se bo že drugič spopadel z referendumom o odstavitvi, a tokrat mu ankete v nasprotju z letom 2007 napovedujejo poraz. Foto: Reuters

Socialistični premier Victor Ponta je bil v četrtek na zagovoru v Bruslju zaradi spornih potez v postopku odstavljanja političnega tekmeca, desnosredinskega predsednika Traiana Basescuja. Očitajo mu predvsem uporabo izrednih odlokov in nespoštovanje pristojnosti ustavnega sodišča.

Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso in predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy sta po srečanju s Ponto izrazila "resno" in "globoko" zaskrbljenost nad dogodki v Romuniji, povezanimi z delovanjem pravne države, neodvisnostjo sodstva in vlogo ustavnega sodišča.

Ostre besede Van Rompuya in Barrosa
Van Rompuy je predsednika romunske vlade pozval h konstruktivnemu dialogu z Evropsko komisijo in rešitvi vseh vprašanj, ki jih bo ta opredelila. Barroso pa je nato razgrnil seznam zahtev za zagotovitev demokratičnosti Romunije.

Romunska vlada mora popolnoma spoštovati neodvisnost sodstva in znova vzpostaviti vse pristojnosti ustavnega sodišča, imenovati ombudsmana, ki bo užival nadstrankarsko podporo, zagotoviti nov, odprt in pregleden postopek imenovanja državnega tožilca in direktorja protikorupcijskega organa ter na splošno zagotoviti, da bo integriteta politična prioriteta.

Izpolnitev zahtev že v enem dnevu?
Ponta je po Barrosovih besedah zatrdil, da bo vse ukrepe, ki so v pristojnosti vlade, sprejel takoj. Te zaveze bo romunski premier Bruslju nemudoma posredoval tudi pisno, je povedal vodja komisije. Tudi sam romunski premier je zatrdil, da bo zahteve Bruslja izpolnil in da bo svojo zavezanost spoštovanju evropskih standardov izrazil tudi pisno, predvidoma že v petek.

"Res je, da včasih kdo zamenja Bukarešto za Budimpešto, a gre za dve različni državi," je dejal v sredo. V Romuniji po besedah Ponte ni nihče spremenil ustave, nihče ni postavil pod vprašaj neodvisnosti centralne banke, nihče ni spremenil medijskega zakona.

Kazen - odlog vstopa v "schengen"
Romuniji grozi, da bo Komisija zaradi spornih dejanj vlade v Bukarešti zaostrila ton poročila o napredku države pri izvajanju reform v pravosodju in v boju proti korupciji, ki bo predstavljeno ta mesec in od katerega je odvisen tudi vstop države v schengenski prostor.