Rusija in EU sta na dobri poti, da bosta obnovila medsebojni dogovor o sodelovanju. Foto: EPA
Rusija in EU sta na dobri poti, da bosta obnovila medsebojni dogovor o sodelovanju. Foto: EPA
Rusija nasprotuje skupni energetski politiki. Foto: EPA
EU in Rusija o Kosovu

Frank-Walter Steinmeier, čigar država predseduje Evropski uniji, in Sergej Lavrov sta izrazila upanje, da bodo ovire za začetek pogajanj kmalu odpravljene.

Sergej Lavrov je opozoril, da med Poljsko in Rusijo že potekajo ločeni pogovori. S problemom se ukvarjajo veterinarji obeh strani in Lavrov upa, da bodo kmalu prišli do sprejemljive rešitve. "Upam, da Poljska ve, kaj se mora storiti," je dodal Lavrov.

Dozdajšnji sporazum o partnerstvu in sodelovanju med Rusijo in EU-jem se je iztekel konec preteklega leta, začetek novih pogajanj pa zavira Poljska, ki je lani decembra vložila veto na začetek pogajanj zaradi ruskega embarga na uvoz poljskega mesa.

Rusija nasprotuje skupni energetski listini
Nemški zunanji minister Steiner je dejal, da je cilj pogajanj med Rusijo in EU-jem v tem, da bi obe strani lahko izkoristili možnosti, ki se jim odpirajo. Zavzel se je, da bi v sporazum o partnerstvu vključili poglavje o energetiki, ki bi vključeval tudi mehanizem za poravnavo sporov, nad tem pa Lavrov ni bil navdušen. Na tiskovni konferenci po srečanju je povedal, da Rusija ne vidi potrebe po vzpostavljanju supranacionalne ustanove, ki bi urejala energetske odnose med EU-jem in Rusijo.

Odločitev o Kosovu odvisna od Beograda in Prištine
Predstavniki Rusije in EU-ja so govorili tudi o prihodnjem statusu Kosova oz. o predlogu za opredelitev statusa pokrajine, ki ga je oblikoval posebni odposlanec ZN-a Martti Ahtisaari. Lavrov je dejal, da bo končna rešitev odvisna od Srbov in kosovskih Albancev, ni pa se hotel neposredno opredeliti. "Predlog je oblikovan za Beograd in Prištino, ne pa za Moskvo," je bil neizprosen.

EU in Rusija o Kosovu