Schäuble je prepričan, da bo evro iz krize izšel še močnejši. Foto: EPA
Schäuble je prepričan, da bo evro iz krize izšel še močnejši. Foto: EPA
Bankovec za 20 funtov
Britanski mediji po Schäublovi izjavi pišejo, da hoče Nemčija "ubiti" funt. Foto: EPA

Wolfgang Schäuble meni, da se bodo tudi pregovorno evroskeptični Britanci morali odreči funtu in se bodo evrskemu območju pridružili že kmalu. "To se bo zgodilo hitreje, kot nekateri ljudje na Otoku trenutno mislijo," meni Schäuble, ki je s svojimi besedami v Veliki Britaniji naletel na nemalo kritik.

"Nemci bi raje nazaj marko"
"Schäuble živi v oblakih," je bil oster poslanec torijcev Philip Davies. "Raje kot da nam govori, kaj bi morali narediti, naj prisluhne temu, kar želijo ljudje v Nemčiji – prepričan sem, da bi raje imeli nazaj nemško marko, kot pa da rešujejo Grčijo in Italijo," je dodal.

Besede nemškega finančnega ministra morda niso tako zelo iz trte izvite, saj je pred tednom dni nekdanji britanski obrambni minister Michael Heseltine izrazil prepričanje, da se bo Velika Britanija v prihodnost pridružila evrskemu območju. "Naredili smo veliko napako, ko se nismo pridružili evrskemu območju," je dejal Heseltine. Z njim se ne strinjajo številni britanski parlamentarci, še posebej, ker obstaja možnost, da Italija in Grčija bankrotirata, kar bi pomenilo, da bo evro hitro izgubil vrednost.

"Evro valuta vseh članic EU-ja"
"Kljub zdajšnji krizi bo evro na koncu skupna valuta cele Evropske unije," je dejal Schäuble. Dodal je, da spoštuje odločitev Britancev, da za zdaj ostajajo zunaj evrskega območja. Prepričan je, da bo evro obstal in se stabiliziral, kar naj bi druge članice EU-ja prepričalo, da se pridružijo evrskemu območju, v katerem je trenutno 17 od 27 članic evropske povezave.

Schäuble je povedal še, da si bo Berlin še naprej prizadeval za uvedbo davka na bančne transakcije, čemur London nasprotuje.

Major zaskrbljen zaradi tesnejše povezave
Nekdanji britanski premier John Major nad tem ni niti najmanj navdušen. Trdi, da bosta Nemčija in Francija vztrajali pri ustanovitvi fiskalne unije v EU-ju, kar bi pomenilo skupen nadzor nad proračunom in fiskalnim primanjkljajem, Major pa se boji, da bi bila tesnejša povezava lahko grožnja demokraciji v teh državah. Leta 1992 je britanska vlada pod Majorjem neuspešno skušala ostati znotraj ERM-ja (evropski mehanizem tečajnih razmerij), na koncu pa je Velika Britanija ostala zunaj območja s skupno evropsko valuti.

Berlinu ni všeč poučevanje Londona
Konservativni britanski premier David Cameron, ki se je pred dnevi mudil v Berlinu pri nemški kanclerki Angeli Merkel na pogovoru o krizi evra, je napovedal, da se Velika Britanija ne bo nikoli odrekla svoji valuti. Nemčija je nezadovoljna, ker Britanija poučuje evrsko območje o korakih, ki bi jih moralo sprejeti za izhod iz krize, sama pa ne prispeva k reševanju nastalih težav.