Olaf Scholz. Foto: EPA
Olaf Scholz. Foto: EPA

V nagovoru delegatom stranke je poudaril, da je treba postopno odpraviti načelo, ki zahteva soglasje pri odločitvah EU-ja na področju zunanje in davčne politike.

Scholz je sicer priznal, da bo v EU-ju za to potrebnega še veliko prepričevanja. "Vendar tudi jasno pravim: če je geopolitična Evropa naša želja, potem so odločitve večine pridobitev in ne izguba suverenosti," je dodal.

EU bo držal besedo, ko gre za države, ki so dobile status kandidatk za članstvo, je zatrdil Scholz. "Združena Evropska unija 27, 30, 36 držav z več kot 500 milijoni svobodnih in enakopravnih državljanov lahko še močneje vpliva na ta svet," je poudaril.

Pri tem pa je po njegovem mnenju pomembno, da se ne spregledajo pomisleki zlasti manjših držav članic: "Tudi v prihodnosti mora biti vsaka država slišana, vse drugo bi bila izdaja evropske ideje."

Sorodna novica Evropski socialisti in demokrati: Löfven novi predsednik, Fajon podpredsednica

Scholz za večjo vojaško avtonomijo

Scholz se je zavzel za večjo vojaško avtonomijo Unije, pa tudi za usklajeno nabavo orožja in opreme, vzpostavitev sil za hitro posredovanje EU-ja do leta 2025 ter sedeža EU-ja za evropske oborožene sile. "Samozavestno moramo spodbujati skupna evropska obrambna prizadevanja," je poudaril.

Nemški kancler je članice EU-ja pozval tudi k reševanju sporov glede finančne in migracijske politike. Migracije je po njegovih besedah treba upravljati premišljeno, kar pomeni omejevanje t. i. nezakonitih migracij ob hkratnem omogočanju zakonitih migracij in prihoda kvalificiranih delavcev iz tujine.

Na kongresu v Berlinu so v petek zvečer za novega predsednika stranke, ki združuje evropske socialdemokratske, socialistične in laburistične stranke, izvolili nekdanjega švedskega premierja Stefana Löfvena. Na položaj podpredsednice je bila izvoljena predsednica SD-ja Tanja Fajon.

Med udeleženci kongresa, ki se je danes končal, so bili med drugim finska premierka Sanna Marin, portugalski premier Antonio Costa, španski premier Pedro Sánchez, visoki zunanjepolitični predstavnik EU-ja Josep Borrell in podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans.

Cilj PES-a za evropske volitve leta 2024 je, da socialdemokrati znova postanejo najmočnejša skupina v Evropskem parlamentu. Kongres se je v resoluciji med drugim zavzel za nadaljnjo podporo, tudi vojaško, Ukrajini in nadaljnje sankcije proti Rusiji.