Igračam, ki so skrite v hrani, se obetajo še posebej stroga pravila. Foto:
Igračam, ki so skrite v hrani, se obetajo še posebej stroga pravila. Foto:

Zakonodaja o proizvodnji igrač je stara že 20 let, poslanci pa bodo o spremembah odločali na decembrskem zasedanju. Še posebej strogo zakonodajo tako Evropski parlament predlaga za igrače, ki so skrite v hrani, kot je na primer "kinder jajček".

Belgijska poslanka Marianne Thyssen, ki je pripravila poročilo o igračah, meni, da bi morali prepovedati neposreden stik igrače s hrano. To pomeni, da bi morala biti igrača v posebni embalaži, ki je prevelika, da bi jo otrok lahko dal v usta in pogoltnil. Tudi igrača bi morala biti dovolj velika in opremljena z opozorilom.

Proizvajalci igrač menijo, da so pravila že zdaj stroga
Med predlagane ukrepe spadajo še strožja pravila za uporabo dišav in kemikalij za igrače in obvezna uvedba varnostnih opozoril na navodilih za uporabo. Thyssenova je dejala, da je cilj zagotoviti staršem, da so lahko prepričani, da vse igrače, ki jih kupijo, ustrezajo najstrožjim varnostnim standardom.

Če bodo poslanci potrdili nova pravila, bodo ta veljala za vsa podjetja, ki prodajajo igrače v Evropski uniji, še posebej pa za največjo proizvajalko igrač na svetu, Kitajsko, ki je leta 2006 po svetu prodala kar 22 milijard igrač.

Strožjim pravilom pa nasprotujejo v združenju glavnih evropskih proizvajalcev igrač, kjer menijo, da so varnostni standardi za igrače že zdaj visoki. EU tako pozivajo, naj ne sprejema novih ukrepov, ki bi lahko škodovali proizvajalcem. Predsednik združenja Bryan Ellis je dejal, da je treba vzpostaviti jasen okvir, ki bi varnost otrok še naprej postavljal na prvo mesto, obenem pa evropskim podjetjem v hudi svetovni konkurenci omogočil razvoj in inovacije.

A. M.