Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk in britanski premier David Cameron sta bila na dvostranskem srečanju pred začetkom vrha dobro razpoložena. Foto: EPA
Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk in britanski premier David Cameron sta bila na dvostranskem srečanju pred začetkom vrha dobro razpoložena. Foto: EPA

Med ključnimi odprtimi vprašanji sta vprašanje zasilne zavore za omejitev socialnih pravic priseljencev v Veliki Britaniji iz drugih evropskih držav in opredelitev vse tesnejše Unije. Britanci namreč želijo zavezo, da jim ne bo treba sodelovati v poglabljanju evropske integracije.

Britanci nadalje zahtevajo, da zaradi ohranjanja lastne valute, funta, ne smejo biti diskriminirani glede na druge članice z evrom. Prav tako želijo zagotovilo, da jim ne bo treba sodelovati pri reševanju držav z evrom.

Tusk: Gre za prelomen vrh
"Smo sredi težkih in občutljivih pogovorov o britanskem vprašanju,"
je dal ob prihodu na vrh vedeti predsednik Evropskega sveta Donald Tusk, ki pa ni želel razkriti podrobnosti. Po njegovih besedah gre za prelomen vrh, na katerem "bomo uspeli ali ne". Da so še daleč od dogovora, je nakazal tudi nizozemski premier Mark Rutte, čigar država v prvi polovici leta predseduje Svetu EU-ja. Rutte je sicer prepričan, da lahko dosežejo dogovor.

Nemčija si bo prizadevala za obstanek Velike Britanije v EU-ju
Po besedah nemške kanclerke Angele Merkel je treba glede britanskih zahtev razjasniti še nekatera vprašanja, si bo pa prizadevala za to, da Velika Britanija ostane v Evropski uniji. To je z nemškega vidika pomembno, je pa na Britancih, da o tem odločijo, je dejala.

Francoski predsednik Francois Hollande je pred vrhom prav tako menil, da je dogovor glede britanskih zahtev mogoč, in si želi, da bi Velika Britanija ostala v EU-ju. A je hkrati zavrnil možnost, da bi katera koli članica imela pravico veta in bi s tem zavirala Evropo.

Britanski premier David Cameron pa je bil ob prihodu na vrh kratek. Zatrdil je, da se bo boril za Veliko Britanijo. "Če lahko dobimo dober dogovor, ga bom sprejel. Ne bom pa sprejel dogovora, ki ne izpolnjuje naših zahtev," je izjavil.

Referendum o "brexitu" konec junija
Pogajanja bodo potekala do četrtkove večerje. Če dogovor ne bo dosežen, se bodo pogovori nadaljevali še v petek. Velika Britanija bo nato o svojem članstvu v EU-ju in o morebitnem izstopu oziroma "brexitu" odločala na referendumu, ki bo verjetno konec junija.