Evropska komisija je januarja nakazala, da bi rešitev lahko bila uvedba tedenskih vinjet za pet evrov. Foto: MMC RTV SLO
Evropska komisija je januarja nakazala, da bi rešitev lahko bila uvedba tedenskih vinjet za pet evrov. Foto: MMC RTV SLO

V komisiji so dejali, da postopek ostaja odprt, a komisija ostaja previdno optimistična, da bo dogovorjena rešitev izhod iz slepe ulice, sestanka pa podrobneje niso komentirali. Sicer pa je vprašanje vinjet v Sloveniji v postopku reševanja, vlada pa odločitve še ni sprejela. Medresorska skupina je pripravila predlog programov cestninjenja, v okviru katerega bo oblikovano tudi stališče glede sistema vinjet.

Na vprašanja o sistemu cestninjenja je v MMC-jevi spletni klepetalnici odgovarjal minister za promet Patrick Vlačič.

Predlog za zdaj preučije ministrstvo za promet, v najkrajšem mogočem času pa ga bo posredovalo vladi, a to še ne bo ta teden, temveč predvidoma prihodnji teden oziroma pozneje. Predlog, ki ga bo potrdila vlada, bo nato podlaga za stališče, ki ga bo Slovenija posredovala Bruslju.

Kot je znano, je Evropska komisija oktobra lani zoper Slovenijo sprožila postopek zaradi kršenja pravnega reda EU-ja, saj po njenem mnenju uvedba vinjet diskriminira tujce, ki slovenske avtoceste uporabljajo redkeje kot domačini. Januarja so v komisiji nakazali, da bo dogovorjena rešitev za slovenski vinjetni sistem tedenska vinjeta za pet evrov, ob tem pa so poudarili, da mora biti rešitev sorazmerna.

A. M.