Bossi se je na srečanju vrnil v politično areno, potem ko je bil od lanskega marca hudo bolan. Foto: EPA
Bossi se je na srečanju vrnil v politično areno, potem ko je bil od lanskega marca hudo bolan. Foto: EPA
Roberto Calderoli, pred- stavnik stranke
Romano Prodi
Berlusconi vidi Prodija, vodjo italijanske opozicije, kot simbol bruseljske zbirokratiziranosti. Foto: epa
Roberto Maroni
V javnost je idejo o izstopu iz evrooobmočja uvedel minister Maroni. Foto: EPA

Približno 40.000 privržencev je na vsakoletnem srečanju v mestu Pontida glasovala o teh možnih scenarijih: vrnitev lire kot edine državne valute, uvedba nove valute, ki bi jo vezali na ameriški dolar, in vzporedna uporaba evra in lire, prvega za turizem in zunanjo trgovino, drugo za notranjo rabo.

Referendum o predlogu z največ podpore
Tisti predlog, ki bo dobil največ podpore, bo postal referendumski predlog Severne lige, če jim bo uspelo zbrati dovolj podpore za njegov razpis. Hkrati so začeli vodilni politiki Severne lige agitirati za zbiranje podpisov za spremembo italijanske ustave, saj po sedanji ni omogočena organizacija referendumov o temah, ki jih urejajo mednarodne pogodbe.

Prodi glavni krivec
Italijanski premier Silvio Berlusconi do zdaj še nikoli ni uradno kritiziral predloga Severne lige glede referenduma o evru. Pogosto pa je krivdo za slabo stanje v italijanskem gospodarstvu valil na Evropsko centralno banko, pravila glede proračunskega primankljaja in bruseljsko birokracijo. Kot naročeno pa je vodja opozicije Romano Prodi, nekdanji voditelj Evropske komisije, ki za italijansko vlado predstavlja vse slabosti zbirokratizirane Evropske unije.

Volitve so leta 2006
Strankin predstavnik v italijanski vladi Roberto Maroni je pred mesecem odprl debato o ukinitvi evra, vendar pa poznavalci trdijo, da so to le populistične poteze pred parlamentarnimi volitvami leta 2006.

Jadra na vetru nezadovoljstva
Severna liga je začela izvajati močnejši pritisk glede stvari, povezanih z Evropsko unijo po propadu obeh referendumov o evropski ustavi v Franciji in na Nizozemskem. Nesprejetje evropske finančne perspektive na napornih pogajanjih v Bruslju v petek in soboto je to namero le še potrdilo.

Roberto Calderoli, pred- stavnik stranke