Predlogu reforme sladkorja nasprotuje tudi Slovenija. Foto: RTV SLO
Predlogu reforme sladkorja nasprotuje tudi Slovenija. Foto: RTV SLO

Predlog, ki ga je VB predstavil na zasedanju kmetijskih ministrov v Bruslju, se od predloga Evropske komisije razlikuje v tem, da podaljšuje dobo izvedbe reforme z dveh let na štiri.

V tem času bi tako cena sladkorja ostala intervencijska in ne le referenčna. Podaljšano obdobje zniževanja cen bo po mnenju predsedstva pozitivno vplivalo na shemo prestrukturiranja trga s sladkorjem v članicah.

Lukačičeva ni zadovoljna
Slovenska kmetijska ministrica Marija Lukačič je dejala, da je britanski predlog korak v pravo smer, čeprav ima Slovenija do predloga še vedno zadržke. Tako se zdi ministrici znižanje cen za 39 odstotkov preveč, prav tako pa država vztraja pri zahtevi, da bi bila neposredna plačila 100-odstotna glede na znižanje cen sladkorja in pese, ne pa 60 odstotna, kot jih predvideva tudi kompromisni predlog.

Skoraj polovica članic proti predlogu Bruslja
Prvotnega predloga Evropske komisije sicer kar 11 od 25 članic, med njimi tudi Slovenija, ne podpira, vendar predlagatelja vseeno upata na uspeh. Komisarka za kmetijstvo Mariann Fischer Boel je države pozvala, naj sprejmejo drzno in odgovorno reformo, ki naj bi bila edina možnost za konkurenčno preoblikovanje sektorja.

Države, ki predlogu nasprotujejo, menijo, da bi reforma v nekaterih regijah uničila pridelavo sladkorja, v drugih pa bi se ta povečala, zato so za postopno in milejšo reformo. Ministri naj bi dogovor sklenili do konca tedna.

Pred poslopjem, v katerem potekajo pogajanja, protestira okoli 200 kmetov, ki so prepričani, da bo reforma ogrozila njihovo dejavnost.