Pierre Vimont je zdajšnji francoski veleposlanik v ZDA. Foto: EPA
Pierre Vimont je zdajšnji francoski veleposlanik v ZDA. Foto: EPA
Catherine Ashton
Ashtonova je v prvem krogu imenovanj za vodje ali namestnike vodij delegacij EU-ja v svetu slovenske kandidate spregledala. Foto: EPA

"Obljubila sem, da bom imenovala najpametnejše in najboljše. Z imenovanjem Pierra Vimonta za izvršnega generalnega sekretarja in Davida O'Sullivana za glavnega operativnega uradnika sem storila točno to," je poudarila Ashtonova ob imenovanju prvih dveh od desetih vodilnih predstavnikov evropske diplomatske službe.

Preostalih osem vodilnih položajev bo zapolnjenih v prihodnjih tednih. Gre za namestnika generalnega sekretarja in šest upravnih direktorjev, od tega eden za tematski oddelek in pet za regionalne oziroma geografske oddelke.

Med favoriti ni Slovencev
Razpisi za ta vodilna mesta so bili objavljeni poleti. Ashtonova je prejela okoli 150 prijav med katerimi je bila tudi vsaj ena slovenska. Med imeni favoritov za ta mesta, ki so pricurljala v javnost, Slovencev ni.

Slovenski zunanji minister Samuel Žbogar ni želel podrobneje govoriti o slovenskih kandidaturah. "Mislim, da nas izkušnja z zadnjega razpisa uči, da je bolje biti bolj previden, še posebej glede objavljanja imen ljudi, ki so se prijavljali, in mest, kamor so se prijavljali," je dejal.

Žbogar sicer pričakuje, da bodo slovenski kandidati imenovani ne samo na mesta v veleposlaništvih nove službe, ampak tudi v Bruslju. "Pričakujemo, da bomo dobili ustrezno zastopanost v strukturi mreže, ki se vzpostavlja v Bruslju," je povedal.

Številne slovenske prijave
Vodja slovenske diplomacije je še pojasnil, da so se Slovenci prijavili na številna mesta na številne range. "Kandidiramo na vsa mesta. Veliko mladih kandidira na zanimiva nižja mesta, kandidirajo pa tudi naši veleposlaniki na nekatera mesta v Bruslju," je razložil in poudaril, da so v ministrstvu zelo resno pristopili k izgradnji načina lobiranja za ta mesta. "V hiši smo opravili pogovore o tem, kako bi lahko bili učinkovitejši, čeprav to verjetno ni odločilno, pa vendarle," je dejal. Minister verjame, da bo v prihodnje lahko javnost obvestil tudi o uspešnih slovenskih kandidatih.

V prvem krogu 29 imenovanj za vodje ali namestnike vodij delegacij EU-ja v svetu je Slovenija vložila štiri kandidature, a med izbranci Ashtonove ni bilo Slovencev.