Slovensko delegacijo vodi kmetijska ministrica Marija Lukačič. Foto: RTV SLO
Slovensko delegacijo vodi kmetijska ministrica Marija Lukačič. Foto: RTV SLO
Tovarna sladkorja v Ormožu
Sprejetje reforme, kot jo načrtuje komisija, verjetno pomeni konec ormoške zgodbe o sladkorju. Foto: RTV SLO

Kmetijska ministrica Marija Lukačič se je na pogovorih s predsedstvom EU-ja in Evropsko komisijo zavzela za štiri- do petletno prestrukturiranje, znižanje cen sladkorja pa naj bi bilo za polovico nižje, kot predlaga komisija.

Reforma, ki jo predlaga komisija, načrtuje, da se bo cena za sladkor v dveh sezonah znižala za 39 odstotkov, za sladkorno peso pa za 42,6 odstotka.

Reforma do novembra?
Komisija namerava kot povračilo kmetom subvencionirati 60 odstotkov znižanja. Če bi obveljal njen predlog, bi to v Sloveniji skoraj gotovo povzročilo konec pridelave sladkorne pese in zaprtje edine tovarne sladkorja v Ormožu. Lukačičeva je zato zahtevala polno nadomestilo padca cen.

Britansko predsedstvo in komisija bosta pogovore še nadaljevala, na podlagi oktobrskih pogajanj pa naj bi nastal kompromisni predlog sladkorne reforme. Tega naj bi EU skušal doreči novembra.

Slovenija še vedno kot ena regija
Kmetijski ministri pa so potrdili dopolnjeno uredbo o skupni klasifikaciji ozemeljskih enot za statistiko, v kateri so zdaj tudi regije novih članic. Slovenija se je glasovanja o novi uredbi vzdržala, saj je v klasifikaciji obravnavana kot ena regija. Lukačičeva je izrazila pričakovanje, da bo do konca prihodnjega leta uveljavljena drugačna delitev naše države.