Odbori se bodo v torek v Bruslju sestali na ustanovnih sejah Foto: Reuters
Odbori se bodo v torek v Bruslju sestali na ustanovnih sejah Foto: Reuters

Ob zaključku ustanovnega zasedanja desetega sklica Evropskega parlamenta so danes v Strasbourgu objavili seznam članov posameznih parlamentarnih odborov. Njihovo število in velikost so poslanci potrdili že v sredo. V novem sklicu bo imel parlament 20 odborov in štiri pododbore.

Deveterica slovenskih evroposlancev bo najbolje zastopana v odboru za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve (Libe), ki bo imel po novem 75 članov. V odboru, ki bo med drugim bdel nad izvajanjem v preteklem mandatu sprejetega migracijskega pakta, bodo tudi trije poslanci iz Slovenije, to so Branko Grims (EPP/SDS), Matjaž Nemec (S&D/SD) in Irena Joveva (Renew/Svoboda).

Joveva bo skupaj z Romano Tomc (EPP/SDS) tudi v odboru za zaposlovanje in socialne zadeve.

Član dveh odborov bo tudi Matjaž Nemec - poleg odbora Libe bo sedel še v parlamentarnem odboru za proračun (Budg).

V dveh največjih odborih s po 90 poslanci bosta Milan Zver (EPP/SDS) in Matej Tonin (EPP/NSi). Prvi bo član odbora za okolje, javno zdravje in varnost hrane (Envi), drugi pa odbora za industrijo, raziskave in energetiko (Itre).

Zala Tomašič (EPP/SDS) bo medtem članica odbora za kulturo in izobraževanje (Cult), Marjan Šarec (Renew/Svoboda) bo član odbora za promet in turizem (Tran), Vladimir Prebilič (Zeleni/Vesna) pa odbora za regionalni razvoj (Regi).

Pet jih bo v odboru za zunanje zadeve

Slovenski evroposlanci bodo poleg tega v več parlamentarnih odborih oziroma pododborih nadomestni člani. Največ, in sicer pet, jih bo v odboru za zunanje zadeve (Afet). Nadomestni člani tega odbora bodo Nemec, Prebilič, Šarec, Tonin in Zver.

Odbori se bodo v torek v Bruslju sestali na ustanovnih sejah, na katerih bodo njihovi člani izvolili predsednike in podpredsednike. Delo odborov obsega pripravo, dopolnjevanje in glasovanje o zakonodajnih predlogih in poročilih, pa tudi razprave s predstavniki Sveta EU in Evropske komisije.

Ena njihovih prvih nalog bodo zaslišanja in potrjevanje kandidatov za člane prihodnje komisije, ki jo bo znova sestavila nemška političarka Ursula von der Leyen.