Madžarska ima zelo strogo migracijsko politiko. Foto: EPA
Madžarska ima zelo strogo migracijsko politiko. Foto: EPA

Madžarska je leta 2020 sprejela zakon, ki je od nedržavljanov članic EU-ja terjal, da pred vstopom na Madžarsko in vlogo prošnje za mednarodno zaščito najprej vložijo prijavo v ta namen na madžarskih veleposlaništvih v tujini.

Evropska komisija je menila, da Madžarska s sprejetjem teh določb ni izpolnila obveznosti na podlagi prava EU-ja, zlasti direktive o skupnih postopkih za priznanje ali odvzem mednarodne zaščite, in je decembra 2021 pri Sodišču EU-ja vložila tožbo zaradi neizpolnitve obveznosti.
Sodišče v Luxembourgu je danes temu pritrdilo in ugotovilo, da je Madžarska neutemeljeno spodkopala možnost vložitve prošnje za azil.

Pogoj v zvezi s predhodno vlogo na veleposlaništvih tako ni določen v direktivi in je v nasprotju s ciljem zagotavljanja učinkovitega, enostavnega in hitrega dostopa do azilnega postopka. Poleg tega ta ureditev po mnenju sodišča državljanom tretjih držav onemogoča dejansko uresničevanje pravice, kot je zagotovljena v listini EU-ja o temeljnih pravicah, da na Madžarskem zaprosijo za azil.

Budimpešta je dejala, da je s tem varovala javno zdravje

Sodišče je zavrnilo tudi utemeljitev Madžarske, da naj bi bil cilj omejitev varovanje javnega zdravja. Čeprav imajo države članice pravice do posebnih pogojev za omejitev širjenja nalezljivih bolezni, tega ukrepa ni mogoče šteti za primernega v boju proti širjenju pandemije, je ugotovilo.

Gre za očitno nesorazmeren poseg v pravice prosilcev za azil, da podajo prošnjo za mednarodno zaščito takoj, ko prispejo na madžarsko mejo, je v sporočilu za medije glede današnje sodbe še zapisalo sodišče. Madžarski je naložilo uskladitev zakonodaje s sodbo, v nasprotnem primeru ji grozi finančna kazen.

. "Obžalujemo, da je Sodišče EU-ja sprejelo to odločitev, pa tudi, da nas Evropska komisija in sodišče silita v spremembo pravil," je novinarjem dejal vodja kabineta premierja Viktorja Orbana, Gergely Gulyas.

Madžarska je sprejela pravila, da bi razjasnila, da "če hoče nekdo vstopiti na območje EU-ja, območja schengena, mora s sabo že prinesti status begunca", njegove besede še navaja francoska tiskovna agencija AFP.