Foto: EPA
Foto: EPA

Skupino prebežnikov iz Sirije so oktobra 2016 z letom pod okriljem Frontexa iz Grčije deportirali v Turčijo. Šlo je za šestčlansko družino, ki zdaj živi v Iraku. Trdili so, da je agencija takrat ravnala nezakonito, češ da bi morali obravnavati njihove prošnje za azil, preden so jih izgnali iz EU-ja.

A Splošno sodišče EU-ja je zdaj odločilo, da agencija Frontex ne more biti odgovorna za škodo, povezano z izgonom Sircev v Turčijo, saj ni pristojna za ocenjevanje odločitev držav članic EU-ja o vračanju prebežnikov ali sprejemanju oziroma zavračanju prošenj za azil.

"Samo države članice EU-ja so pristojne za presojo utemeljenosti odločb o vračanju prebežnikov v države izvora in obravnavanje prošenj za mednarodno zaščito," je navedlo sodišče.

Sirska družina je v tožbi zahtevala odškodnino v skupni višini 136.000 evrov za premoženjsko in nepremoženjsko škodo, ki naj bi jo utrpela zaradi vračanja v Turčijo. Na današnjo odločitev se sicer še vedno lahko pritožijo na Sodišče Evropske unije, najvišje sodišče EU-ja.