Oceno kratkoročnega dolga EU-ja je S&P ohranil pri A-1+. Foto: EPA
Oceno kratkoročnega dolga EU-ja je S&P ohranil pri A-1+. Foto: EPA
Evro
Unija si je črno piko prislužila zaradi neenotnosti pri dogovarjanju o financiranju. Foto: Reuters

Bonitetna agencija, ki je izpostavila težave pri dogovarjanju o proračunih zaradi nasprotovanja nekaterih držav, je ohranila stabilne obete.

S&P je oceno dolgoročnega dolga EU-ja znižal dan po tem, ko so voditelji EU-ja v četrtek na vrhu v Bruslju storili velik napredek na poti k vzpostavitvi bančne unije.

Proračunska pogajanja v EU-ju po njihovem mnenju namreč vse bolj kažejo na manjšo kohezijo med članicami, hkrati pa ne puščajo več veliko manevrskega prostora. Ob tem so izpostavili pomembno vlogo nekaterih držav, ki niso članice območja evra, kot je Velika Britanija, pri sprejemanju proračuna in možnost referenduma o njenem izstopu iz Unije.

Oceno kratkoročnega dolga EU-ja je S&P ohranil pri A-1+, vendar pa dodal, da se jim zdi le malo verjetna možnost, da EU ne bi imel dostopa do kapitalskih trgov.

Možnost zvišanja ocene
V Evropski komisiji so v odzivu na znižanje opozorili, da ima EU pri bonitetnih agencijah Fitch in Moody's še vedno najvišjo oceno. Poudarili so, da so proračunska pogajanja na ravni EU-ja specifična, saj evropski proračun ne predvideva primanjkljaja ali zadolževanja. Odkar je S&P januarja lani poslabšal obete za EU, je znižal tudi ocene nekaterih držav članic, med njimi pa jih ima le še šest najvišje ocene. Od leta 2007 se je število držav, ki imajo najvišjo bonitetno oceno, tako prepolovilo.

S&P je danes sicer ohranil oceno dolgoročnega dolga Velike Britanije pri najboljši mogoči oceni AAA, vendar pa je poslabšal obete, ki so zdaj negativni. Če bo britansko gospodarstvo prihodnje leto še vedno šibko, bonitetna agencija ne izključuje možnosti poslabšanja ocene.

Potrdil je tudi oceno dolgoročnega dolga Irske pri BBB+. Irska je v nedeljo kot prva ranljiva evrska država izstopila iz programa pomoči, bonitetna hiša pa je izpostavila, da obstaja možnost, da ji v prihodnjih 18 mesecih zviša oceno.