Najbolj priljubljena nedovoljena droga med Evropejci je še vedno marihuana. Foto: EPA
Najbolj priljubljena nedovoljena droga med Evropejci je še vedno marihuana. Foto: EPA
Kokain
Čeprav je v Evropi še vedno veliko uporabnikov kokaina, postajako vse bolj priljubljene sintetične droge. Foto: EPA

"Pomen kokaina v Evropi je velik, saj ga uživa kar 1,4 odstotka vseh prebivalcev. V Nemčiji tovrstni uporabniki predstavljajo 0,6 odstotka vseh prebivalcev," je za Deutsche Welle dejal raziskovalec na Evropskem centru za spremljanje drog in zasvojenosti z drogami (EMCDDA) Roland Simon. Ta je še dodal, da evropsko povprečje dvigujejo predvsem uporabniki v Španiji in Veliki Britaniji.

Raziskavo so v lanskem letu opravili na Nemškem inštitutu za nadzor nad drogami (DBDD) v sodelovanju z evropskim partnerjem EMCDDA. Rezultati raziskave so med drugim pokazali, da je v Nemčiji v roku enega leta nedovoljene droge uživalo pet odstotkov anketirancev. To je za 0,1 odstotka več uporabnikov, kot jih je bilo v letu 2008. V Nemčiji je 26,7 odstotka anketirancev priznalo, da so v življenju uživali katero izmed nedovoljenih mamil. Le 2,6 odstotka pa jih je mamilo uživalo v roku enega meseca.

Na trgu kraljujejo sintetične droge
V omenjenem poročilu so raziskovalci opozorili na skrb vzbujajoč podatek, in sicer da postajajo vse bolj priljubljene sintetične droge in njihove mešanice. "Vedno bodo obstajale nova mamila," je za Deutsche Welle dejala znanstvenica in raziskovalka na DBDD-ju Stephanie Floeter. "Nove sintetične droge, kot je Spice, so narejene iz zelišč in rastlin, spet druge posnemajo ekstazi, kot je PMA."

Strokovnjaki opozarjajo, da so evropsko tržišče dobesedno preplavili raznovrstni amfetamini, stimulansi in sintetične mešanice, ki jih je iz leta v leto več. V lanskem letu so kriminalisti odkrili 24 novih vrst, v letošnjem letu že 31. Nevarnost novih sintetičnih drog je predvsem v njihovem zamudnem učinku. Uporabnik takoj po zaužitju ne občuti ničesar, zato vzame novo tabletko, kar pa je lahko izredno nevarno za organizem, še piše Deutsche Welle.

V Evropi bodo tako sintetične droge kmalu postale večja težava od kokaina in heroina. Njihova proizvodnja je vse cenejša, zaradi česar število uživalcev narašča.