Novemu sklicu Evropskega parlamenta se bo znova pridružilo tudi osem evropskih poslancev iz Slovenije. Foto: EPA
Novemu sklicu Evropskega parlamenta se bo znova pridružilo tudi osem evropskih poslancev iz Slovenije. Foto: EPA
EU
Slovenija na volitvah v evropski parlament sodeluje tretjič. Foto: MMC RTV SLO

V SD-ju so zbiranje kandidatur že končali in evidentirali več kot 150 mogočih kandidatov. V nadaljnji postopek se bodo uvrstili kandidati, ki bodo soglašali s kandidaturo, končno listo kandidatov pa bodo oblikovali do sredine aprila. Zadnjo besedo bo imelo predsedstvo stranke, ki mora listo kandidatov potrditi, so povedali v SD-ju.

V SDS-u so glede priprav na evropske volitve in postopka izbire kandidatov bolj skrivnostni, saj pojasnil o tem pred volitvami in predpisanimi roki uradno ne dajejo. Neuradno pa naj bi postopke zbiranja kandidatov že končali.

V SLS-u in DL-ju so še v postopku evidentiranja kandidatov, NSi pa naj bi bil blizu sestave kandidatne liste. DL bo postopke končal prihodnji teden, v DeSUS-u pa še ne vedo, ali bodo na volitve sploh poslali svojega kandidata.

Tudi v vladni stranki še zbirajo imena mogočih kandidatov. Odločitve o tem, kateri evropski skupini se bodo priključili, pa uradno prav tako še niso sprejeli. Neuradno se sicer pričakuje povezovanje slovenskih liberalnih strank, ki bi lahko nastopile s skupno listo v okviru skupine evropskih liberalcev (ALDE).

Slovenski poslanci v evropskih poslanskih skupinah
V ALDE so že vključeni DL; Zares in LDS, medtem ko mora PS odločitev o tem še sprejeti. Poleg omenjene v Evropskem parlamentu delujejo še evropska politična stranka Evropskih ljudskih strank (EPP), katere članici sta SDS in NSi, politična stranka PES, ki se ji je pridružil SD, omenjen ALDE in druge manjše evropske politične stranke. Največ poslancev ima trenutno EPP, sledi mu PES, nato pa ALDE.

Letošnje evropske volitve bodo osme po vrsti in tretje, na katerih sodeluje tudi Slovenija. Slovenci smo poslance za Evropski parlament prvič volili leta 2004, letos pa bodo državljani Evropske unije volili 751 evropskih poslancev. SLovenija jih bo prispevala osem.

Zdajšnji zastopniki Slovenije
V zdajšnjem sklicu Evropskega parlamenta, ki se bo maja poslovil, Slovenijo zastopajo Tanja Fajon (SD), Romana Jordan (SDS), Jelko Kacin (LDS), Mojca Kleva Klekuš (SD), Zofija Mazej Kukovič (SDS), Lojze Peterle (NSi), Ivo Vajgl (Zares) in Milan Zver (SDS).