Francosko mesto naj bi pobralo kar 67,5 milijona preveč najemnine. Foto: EPA
Francosko mesto naj bi pobralo kar 67,5 milijona preveč najemnine. Foto: EPA
Notranjost parlamenta v Strasbourgu
Poročilo o nepravilnostih do julija. Foto: EPA

V tem mestu na nemško-francoski je drugi sedež Evropskega parlamenta, poslanci pa so se z domnevno goljufijo ravnokar seznanili, poroča spletni dnevnik Euobserver. V bruseljskih krogih pravijo, da naj bi se začelo strogo preverjanje knjigovodij, jasno pa je, da bo to dodaten argument nasprotnikov dveh sedežev parlamenta, saj menijo, da je eden v Bruslju dovolj.

Francoski diplomati skušajo omililiti afero, če pa so obtožbe resnične, bo škodo 67,5 milijona evrov težko prikriti. Lokacija z vsemi logistični zahetvami, ki jih morajo izvajati vsakič, ko selijo sedež parlamenta, letno EU stane 200 milijonov evrov.

Potrebno bo odgovoriti na nekaj vprašanj
Predsednik parlamentarnega odbora za nadzor proračuna, nemški konservativni poslanec Markus Ferber je dejal, da morajo najprej na nekaj vprašanj odgovoriti mestne oblasti in seveda tudi administracija v Evropskem parlamentu.

Zaradi tega se je zataknilo tudi pri pregledu proračuna parlamenta za leto 2004, ki naj bi bil zgolj formalnost, zdaj pa so ga razveljavili. Do julija naj bi preučili, kaj je bilo narobe, nato pa izdelali novo poročilo.

Mestne oblasti molčijo
Mestne oblasti so se zaenkrat ovile v molk, saj župan noče odgovarjati na vprašanja. Ferber pravi, da če bi mesto upravičilo sredstva, torej 67,5 dodatnih milijonov, potem ne bi bilo težav, tako pa so prisiljeni "brskati po zgodovini". Francozi se na vse kriplje trudijo obdržati sedež, saj mestu prinese nemalo denarja tudi zaradi prepoznavnosti po celi Evropi.