NLB je lani test prestal, a komaj. Foto: MMC RTV SLO
NLB je lani test prestal, a komaj. Foto: MMC RTV SLO

Testi bodo zajeli velike evropske banke, ki skupaj predstavljajo 65 odstotkov bančnega trga v Evropski uniji. Obenem gre za banke, ki predstavljajo vsaj 50 odstotkov nacionalnega bančnega sektorja glede na bilančno vsoto. Testi se bodo izvajali aprila, rezultati pa bodo objavljeni junija.

EBA sicer predvideva, da se utegne obseg bruto domačega proizvoda držav članic EU-ja v najbolj neugodnem primeru znižati za 0,4 odstotka, rasti pa ne pričakujejo niti leta 2012. V evroobmočju bi se BDP po najbolj neugodnem scenariju letos lahko znižal za pol odstotka.

Prag minimalnega kapitala še ni znan
Ni pa še znan prag, ki ga bodo morale banke doseči, da bodo test uspešno prestale. Gre za prag minimalnega kapitala, ki ga morajo banke imeti kljub šokom na trgu. Količnik temeljnega kapitala Tier 1 se namreč trenutno razlikuje od države do države, agencija pa se še ni odločila, kateri se bo uporabil v tokratnih testih.

Letos bodo morale banke razkriti vse podatke o izpostavljenosti do državnih obveznic, vključno s tistimi zunaj EU-ja.

Lansko testiranje ne posebej verodostojno
Lani izvedeni stresni testi se sicer niso izkazali kot posebej uspešni, saj je bilo med 91 bankami le sedem takih, ki testa niso opravile, nedolgo zatem pa so morali z državno pomočjo reševati dve irski banki, ki sta bili na njem uspešni. Letos želijo izvesti verodostojnejše testiranje.

Slovenski NLB, ki je bil edina pri nas vključena banka, se je lani znašel na repu bank, ki so test opravile. Letos bo test opravljal tudi NKBM.