Nemčija. Foto: EPA
Nemčija. Foto: EPA

Države članice se tako zavzemajo, da bi glede izpustov pri avtomobilih in kombiniranih vozilih ohranili mejne vrednosti iz standarda Euro 6. Pri težkih vozilih, kot so avtobusi in težka tovorna vozila, pa bi glede na standard Euro 6/VI zaostrili mejne vrednosti.

Obenem Svet EU-ja v stališču za pogajanja z Evropskim parlamentom krepi uskladitev mejnih vrednosti izpustov nevarnih trdnih delcev in mikroplastike, ki nastajajo pri uporabi zavor in pnevmatik, ter mejnih vrednosti stopnje obrabe pnevmatik z mednarodnimi standardi, ki jih je sprejela Ekonomska komisija Združenih narodov za Evropo.

Predlog Sveta EU-ja prav tako upošteva novi cilj EU-ja, da bi bili vsi novi mestni avtobusi po letu 2030 brez izpustov. Določa tudi roke za sprejetje izvedbenih aktov, s čimer bi se gospodarskim subjektom zagotovili preglednost in pravna varnost.

Kot so pojasnili v sporočilu za javnost, stališče Sveta EU-ja vzpostavlja ravnotežje med strogimi zahtevami glede izpustov vozil in dodatnimi naložbami za industrijo v času, ko evropski avtomobilski proizvajalci prehajajo na proizvodnjo avtomobilov brez izpustov.

"Špansko predsedstvo je upoštevalo različne zahteve in prošnje držav članic in verjamemo, da smo s tem predlogom dosegli široko podporo, ravnovesje v investicijskih stroških proizvodnih blagovnih znamk in izboljšanje okoljskih koristi, ki izhajajo iz uredbe," je povedal španski minister za industrijo Hector Gomez Hernandez.

Z manjšimi koraki prej do cilja

Pomen ustreznega ravnovesja med ambicioznostjo z vidika varovanja okolja ter dodatnimi obveznostmi in stroški uvedbe standardov za državljane in za avtomobilsko industrijo je poudaril tudi državni sekretar na slovenskem gospodarskem ministrstvu Dejan Židan.

"Včasih je bolje delati manjše in usklajene korake, ki pripeljejo do cilja, kot prevelikega, ki pa ne uspe," je po navedbah ministrstva poudaril v današnji razpravi.

Evropski komisar za industrijo Thierry Breton se ni želel opredeliti do same omilitve mejnih vrednosti za lahka vozila glede na predlog komisije. Poudaril pa je, da sta njihov predlog in stališče Sveta EU-ja v številnih točkah podobna. Pri tem je izpostavil onesnaževanje, ki nastaja pri uporabi pnevmatik in zavor.

Ministri so danes potrdili tudi splošni pristop glede dveh zakonodajnih predlogov v povezavi s prenovo zakonodaje EU-ja o varstvu modelov. Cilj prenovljenega pristopa je, da bi celoten sistem varstva modelov ustrezal svojemu namenu v digitalni dobi ter postal bistveno dostopnejši in učinkovitejši za posamezne oblikovalce, mikro, mala in srednje velika podjetja ter panoge, ki so močno odvisne od modelov, so zapisali na ministrstvu.

Na neformalnem kosilu se je ministrom pridružil nekdanji italijanski premier Enrico Letta, ki pripravlja poročilo o prihodnosti evropskega notranjega trga.

Člani Sveta so se strinjali, da je prost pretok v času kriz za EU pomemben še bolj kot sicer in da sta poglabljanje in krepitev odpornosti notranjega trga ključna za našo rast in spodbujanje konkurenčnosti, so sporočili z ministrstva za gospodarstvo.