Milan Zver je v Evropskem parlamentu član Evropske ljudske stranke. Foto: Twitter/Milan Zver
Milan Zver je v Evropskem parlamentu član Evropske ljudske stranke. Foto: Twitter/Milan Zver

Iran je v sredo uvedel sankcije proti osmim institucijam in 12 posameznikom iz Evropske unije, tudi neformalni skupini Evropskega parlamenta, imenovani Prijatelji svobodnega Irana. Slovenski evroposlanec Zver je eden od dveh vodij te skupine.

Sankcije je Iran uvedel še proti petim drugim evropskim poslancem. Dva sta člana politične skupine Evropske ljudske stranke (EPP), tako kot Zver, trije pa so člani Evropskih konservativcev in reformistov (ECR).

Kot je razvidno s spletne strani iranskega zunanjega ministrstva v angleščini, je Teheran sankcije uvedel "zaradi njihove podpore terorističnim skupinam, spodbujanja nasilja ter povzročanja nemirov, nasilja in terorističnih dejanj v Iranu".

Sankcije vključujejo prepoved izdajanja vizumov in vstopa sankcioniranih posameznikov v Iran ter zaseg njihove lastnine na ozemlju pod oblastjo iranskih oblasti.

Kot so še pojasnili, gre za odgovor na sankcije, ki jih je EU proti Iranu uvedel 17. oktobra zaradi smrti 22-letne Mahse Amini v policijskem pridržanju in nasilnega zatiranja množičnih protestov, ki potekajo od njene smrti sredi septembra.

Sankcije je uvedla proti 11 posameznikom in štirim pravnim osebam, tudi iranski moralni policiji. Zamrznili so jim premoženje v EU-ju in prepovedali potovanje v Unijo.

EU je pozneje sprejel sankcije proti Iranu tudi zaradi dobave brezpilotnih letalnikov Rusiji, s katerimi napada cilje v Ukrajini.

Evropska unija zavrača sankcije, ki jih je Iran uvedel proti več pravnim osebam in posameznikom iz EU-ja, je sporočil tiskovni predstavnik visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU-ja Peter Stano in poudaril, da so te sankcije politično motivirane.

"Lahko rečem zgolj, da Evropska unija zavrača te sankcije, saj se zdi, da so povsem politično motivirane, medtem ko imajo sankcije EU-ja pravno podlago in temeljijo na jasnih dokazih o kršitvah človekovih pravic v Iranu," je v odgovoru na vprašanje STA-ja dejal Stano.

Sankcije jih ne skrbijo, je poudaril, skrbi pa jih usoda mladih Irancev, ki zahtevajo svobodo izražanja in spoštovanje od oblasti. Zato je iranske oblasti pozval, da zagotovijo temeljne svoboščine prebivalcev in se ne osredotočajo na politično maščevanje ter protiukrepe.

Sankcije je obsodila tudi predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola. "V imenu Evropskega parlamenta ostro obsojam odločitev iranskega režima, da uvede sankcije proti članom Evropskega parlamenta, novinarjem in zagovornikom človekovih pravic," je povedala v videu, objavljenem na družbenem omrežju Twitter.

Iranske ženske imajo po njenih besedah pravico do protestiranja, njihova življenja in svoboda pa so nedotakljiva. "V imenu Evropskega parlamenta vsem zagotavljam, da se ne bomo nehali boriti za te temeljne vrednote," je še poudarila Metsola.

Iran uvedel sankcije proti več posameznikom iz Evropske unije, tudi proti Zveru

Zver: Sankcije me ne bodo ustavile pri obsojanju nasilja

Zver je uvedbo sankcij označil kot "absurdni odziv iranskega režima, ki kaže na to, da so moja neprestana prizadevanja in obsodbe nasilja nad iranskim ljudstvom bili slišani". "To me ne bo ustavilo pri obsojanju nasilja," je zatrdil.

Naslednji sveženj evropskih sankcij proti Iranu bo moral biti konkretnejši, saj so do zdaj sprejeti ukrepi dokaj blagi, je še dejal Zver. "Sankcije, ki so bile sprejete, so dokaj blage. Naslednji sveženj sankcij bo zagotovo prišel, ta pa bo moral biti nekoliko konkretnejši," je povedal Zver. Po njegovih besedah bi moral vključevati tudi gospodarske sankcije.

Pojasnil je, da je v preteklosti že večkrat pisal visokemu zunanjepolitičnemu predstavniku EU-ja Josepu Borrellu in tudi predsednici Evropskega parlamenta Roberti Metsola, saj se mu evropska politika do Irana ni zdela prava.

Zver: Evropska unija bi morala slediti ZDA

"Morali bi biti veliko bolj konsistentni in slediti ZDA že pred šestimi oziroma sedmimi leti, ko se je prvič pojavil konflikt med iranskimi oblastmi in ameriško administracijo," je povedal Zver.

Iran je tako po njegovih besedah dobil na stotine milijard dolarjev sproščenih sredstev na svetovnih finančnih trgih in vprašanje je, kako jih uporablja. Zadnja leta je postal regionalna vojaška sila, ki, pravi Zver, pomaga na primer tudi zdaj Rusiji v njeni agresiji na Ukrajino. Poleg tega ima rakete srednjega dosega, ki lahko dosežejo tudi Evropsko unijo, izjemno močno revolucionarno gardo in močno obveščevalno službo, ki dokaj intenzivno deluje tudi po Evropi, je še povedal evropski poslanec.

Od Evropskega parlamenta in tudi drugih institucij EU-ja pričakuje, da se bodo odzvale na uvedbo sankcij iranskega režima proti njemu in še petim drugim evropskim poslancem. Dobro pa bi bilo, da bi se odzvali tudi slovenski ministrstvi za zunanje in notranje zadeve, je dejal.

Da je na seznamu 12 posameznikov iz EU-ja, proti katerim je Teheran v sredo uvedel sankcije, ga je sicer nekoliko presenetilo. To, da naj bi podpiral terorizem, je namreč "skregano z zdravo pametjo", je dejal.

Že več kot deset let sicer sodeluje v skupini Prijatelji svobodnega Irana, ki pomaga iranskemu opozicijskemu gibanju Svobodni Iran, da pove svojo plat resnice o tem, kaj se dogaja v Iranu. Intenzivneje so sodelovali pred tremi leti ob prvem valu protestov, pa tudi v zadnjem mesecu, ko so izbruhnili protesti po smrti Mahse Amini. "Tukaj gre za drastične kršitve človekovih pravic in mislim, da sem na pravi strani zgodovine tudi v tej zgodbi," je poudaril Zver.