Italija zaostruje pogoje za vstop v državo

Cepljeni in preboleli bodo morali od četrtka ob prihodu iz druge države članice Evropske unije v Italijo predložiti negativni izvid hitrega ali PCR-testa na novi koronavirus. Veljavnost negativnega PCR-testa je 48 ur, hitrega pa 24 ur.

Tisti, ki niso cepljeni, pa bodo morali poleg negativnega izvida testa še v obvezno petdnevno karanteno. Ob koncu karantene bodo morali predložiti še en izvid negativnega testa, je v torek odločil italijanski zdravstveni minister Roberto Speranza.

Vstop v Italijo le s testom, izjema čezmejni delavci

Po torkovi objavi odredbe je bilo odprtih še več vprašanj glede ukrepov, predvsem glede ljudi, ki živijo ob mejah, in čezmejnih delavcev.

Državni sekretar na italijanskem ministrstvu za zdravje Andrea Costa je danes popoldne v pogovoru na televiziji La7 pojasnil, da se za čezmejne delavce in obmejne prebivalce v pasu 60 kilometrov od meje ne spreminja nič.

"Tistim, ki mejo prehajajo zaradi službenih ali drugih nujnih razlogov, je zagotovljena pravica, da to počnejo brez omejitev, tako kot so do zdaj," je povedal po poročanju Primorskega dnevnika.

V Grčijo le še z negativnim izvidom PCR-testa

Podoben ukrep je zdaj napovedala tudi Grčija. Od nedelje bo za vstop v državo potreben negativni test PCR, ki ni starejši od 48 ur, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Izjema so ljudje, ki so se v tujini pred vrnitvijo v Grčijo zadržali manj kot 48 ur.

Do zdaj so lahko potniki v Grčijo potovali s covidnim potrdilom ali drugim potrdilom o cepljenju z vsemi potrebnimi odmerki, prebolelosti ali negativnem testu.

Preverjanje covidnega potrdila pred trgovino v Grčiji. Foto: EPA
Preverjanje covidnega potrdila pred trgovino v Grčiji. Foto: EPA

Evropski parlament razpravljal o potezi Italije

Usklajevanje pravil glede covida-19 je bilo tudi v središču dopoldanske razprave v Evropskem parlamentu, kjer je države članice še zadnjič kot predsedujoča zastopala Slovenija, je poročala dopisnica RTV Slovenija iz Bruslja, Mojca Širok.

Sorodna novica V Italijo cepljeni s testom, necepljeni v karanteno. Je covidno potrdilo mrtvo?

Namen covidnega potrdila, ki ga je predlagala Evropska komisija, je omogočiti lažja potovanja po sedemindvajsetih državah članicah z enakimi pravili za vse. Države so ga junija potrdile, a so si izborile tudi možnost, da ob slabšanju epidemičnih razmer ukrepe na svojem ozemlju enostransko zaostrijo.

Jourova: Upam, da ne bodo izničili covidnega potrdila

"Trdo smo delali za to, da imamo danes sredstva in nove strukture za boj proti pandemiji," pa je dopoldne v Evropskem parlamentu poudarila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, ki odločitve Italije sicer ni posebej omenjala.

Jourova je izrazila zaskrbljenost nad potezo Italije. Foto: EPA
Jourova je izrazila zaskrbljenost nad potezo Italije. Foto: EPA

"Države to lahko storijo, vendar upam, da s tem ne bodo izničile covidnega potrdila, ki je eden najbolj praktičnih ukrepov, kar smo jih uvedli za evropske državljane," je v torek zvečer na novinarsko vprašanje, ali je evropsko covidno potrdilo mrtvo, odgovorila podpredsednica Evropske komisije Vera Jourova.

O usklajevanju ukrepov in pogojev za prehajanje notranjih meja bodo po napovedih v četrtek razpravljali tudi voditelji držav članic, saj naj bi o podobni odločitvi, kot jo je sprejela Italija, razmišljale tudi druge članice, je še poročala Mojca Širok.

Irska je sicer že 5. decembra uvedla ukrep, da morajo vsi potniki ob vstopu v državo ne glede na cepilni status pokazati negativni izvid hitrega ali PCR-testa. Na Portugalskem morajo imeti test vsi, ki vstopajo po zraku ali morju, pri vstopu po kopnem je dovolj evropsko digitalno potrdilo.

Draghi: Ni bilo treba veliko premišljevati

Na besede Jourove se je danes odzval italijanski premier Mario Draghi. "Omikron se širi precej hitreje kot druge različice. Pri nas predstavlja 0,2 odstotka vseh okužb, v drugih državah pa je veliko bolj razširjen. Mislim, da glede tega ni treba prav veliko premišljevati," je povedal v parlamentu po navedbah STA-ja.

V italijanskem turističnem sektorju so bili medtem kritični do ukrepov. Bojijo se, da bo zaradi tega manj obiskovalcev iz tujine. "Nova odredba kaznuje turizem," je povedal predsednik združenja hotelirjev v deželi Benečija (Veneto) Massimiliano Schiavon po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA.