Danilo Türk se je s svojim madžarskim kolegom pogovarjal tudi o vprašanju slovenske manjšine in se zavzel za izvajanje skupnih projektov. Foto: MMC RTV SLO
Danilo Türk se je s svojim madžarskim kolegom pogovarjal tudi o vprašanju slovenske manjšine in se zavzel za izvajanje skupnih projektov. Foto: MMC RTV SLO
Türk tudi o vprašanju manjšin

Predsednik republike Danilo Türk je imel dopoldne v Budimpešti ob robu neformalnega srečanja skupine Arraiolos bilateralni srečanji s predsednikoma Poljske Bronisławom Komorowskim in Nemčije Christianom Wulffom.

S Komorowskim sta se strinjala, da se mora EU poenotiti in lotiti skupnega reševanja težav, s katerimi se spopada. Predsednika sta pri tem poudarila predvsem potrebo po jasni analizi situacije in določitvi prednostnih nalog delovanja Unije.

Pozvala sta tudi k enotni politiki do procesov demokratizacije v Libiji in širši Severni Afriki. Türk je izrazil tudi velika pričakovanja s poljskim predsedovanjem EU-ju. Zagotovil je, da je Slovenija pripravljena sodelovati pri uveljavljanju ciljev, ki sta jih izpostavila v svojem pogovoru.

Türk Wuffa povabil v Slovenijo
Türk je z v svojem srečanju z Wuffom govoril tudi o razmerah na Zahodnem Balkanu. Glede razmer v Bosni in Hercegovini se je zahvalil Nemčiji za njihove pobude v tej državi. Poudaril je, da Bosna in Hercegovina ne sme dobiti občutka, da je pozabljena in nezaželena. Ob tem je nemškega predsednika povabil na uradni obisk v Slovenijo.

Predsednik Wulff je povedal, da je Nemčija zelo zaskrbljena zaradi razmer v evrskem območju. Kot edino pot za reševanje težav je izpostavil močno finančno disciplino vseh držav z evrom ter poudaril pomen oblikovanja kulture stabilnosti. Slovenski predsednik se je s tem strinjal in dodal, da mora vsaka država najprej narediti red v svoji hiši, to pa bo osnova za odpravljanje skupnih težav v evroobmočju.

Tudi o manjšini na Madžarskem
Türk je imel popoldne tudi srečanje s predsednikom Madžarske Pálom Schmittom, s katerim sta govorila tudi o novi ustavi, še posebej o tistih delih ustave, ki obravnavajo položaj narodnih manjšin na Madžarskem.

Predsednik Schmitt je dejal, da Madžarska spoštuje narodne manjšine, kar se bo odražalo tudi v novi ustavi. Predsednika sta se dogovorila za spodbujanje skupnih projektov slovenske manjšine na Madžarskem in madžarske skupine v Sloveniji, ki bodo podprti tudi z evropskimi sredstvi.

Türk tudi o vprašanju manjšin