Mesić je dejal, da bi se v Amanu rad pogovoril s Türkom, a ne ve, če bo za to priložnost. Foto: EPA
Mesić je dejal, da bi se v Amanu rad pogovoril s Türkom, a ne ve, če bo za to priložnost. Foto: EPA

Oba predsednika se udeležujeta Svetovnega gospodarskega foruma o Bližnjem vzhodu, ki poteka v jordanski prestolnici Aman. Stipe Mesić je povedal, da sta se z Danilom Türkom na kratko srečala v petek ob robu foruma, vendar sta se le pozdravila in se nista veliko pogovarjala.

O Rehnovem predlogu za reševanje spora je Mesić dejal, da to ni stoodstotno tisto, kar je želela Hrvaška, a so si rekli, da je v redu in bolje kot nič. Ob tem je izrazil pričakovanje, da bo imela Slovenija manjše apetite, vendar pa ima po njegovih besedah "slovenska politična elita očitno prevelik apetit in ni hrane, ki bi ga zadovoljila".

"Apetiti lahko obstajajo, samo mi nismo tisti, ki nudimo jedilnik," se je slikovito izrazil Mesić in dodal, da "ne morejo zahtevati, da se v državi zakoni uresničujejo za vse enako, v mednarodni komunikaciji pa, da mednarodno pravo za ene velja, za druge pa ne, samo zato, ker nekdo misli, da lahko v svojo korist izkoristi neko politično situacijo".

Na Mesićeve besede se je odzval slovenski predsednik in poudaril, da so slovenski amandmaji k Rehnovemu predlogu v skladu z mednarodnim pravom, kot bodo tudi vse rešitve.

"Slovenija bo še naprej skladno z mednarodnim pravom ščitila svoje legitimne interese in se zavzemala za konstruktivne rešitve. Besedna konfrontacija ni pot do napredka, poiskati je treba ureditev, ki bo v korist obeh strani," je dejal Türk in ob tem znova predlagal, da "se pregreta retorika konča in da se poslušajo argumenti slovenske strani".

G. V.