Rehnov predlog naj bi vseboval ločeno reševanje meje na morju in na kopnem. Omenjal pa naj bi stik Slovenije z odprtim morjem. Foto: MMC RTV SLO
Rehnov predlog naj bi vseboval ločeno reševanje meje na morju in na kopnem. Omenjal pa naj bi stik Slovenije z odprtim morjem. Foto: MMC RTV SLO

Mislim, da ja napačno ocenjevati celoten predlog na podlagi štirih latinskih besed. Mislim, da se da pravičnost zagotoviti tudi na druge načine.

Samuel Žbogar
Samuel Žbogar
Žbogar je dodal, da Slovenija in Hrvaška dolgo ne bosta tako blizu rešitve, kot sta zdaj, če proces propade, pa bo potreben predah in začetek novega procesa. Foto: EPA
Rehn popušča, a vztraja

Predsednik države Danilo Türk novega predloga komisarja za širitev Ollija Rehna ni želel komentirati, ker z njim še ni seznanjen, ponovil pa je, da se je vselej treba pogajati.

"Ta vprašanja imajo samo en odgovor, ki sem ga že večkrat povedal. Pogajati se je treba vselej in tukaj Evropska unija ponuja svoje posredovanje, ki je hvalevredno in dobronamerno, zato se je treba pogajati še naprej brez umetnih časovnih omejitev," je na vprašanje, ali naj Ljubljana in Zagreb, ko gre za reševanje meje, vztrajata pri pogovorih pod Rehnovim pokroviteljstvom, odgovoril po srečanju s predsednikom haaškega Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije Patrickom Robinsonom.

Žbogar: Načelo pravičnosti zaobjeto vsebinsko
Kot je znano, je evropski komisar za širitev novi predlog obema državama predstavil v ponedeljek v Luksemburgu. Minister za zunanje zadeve Samuel Žbogar je že isti večer v Odmevih zatrdil, da je v novem predlogu vsebinsko zaobjeto načelo pravičnosti.

Ob tem je pojasnil, da je treba gledati predlog sporazuma v celoti, saj je spremenjenih več členov. O podrobnosti ni želel govoriti, je pa potrdil, da je bil upoštevan slovenski predlog o imenovanju arbitrov oziroma sodnikov. Po poročanju medijev predlog zdaj določa, da naj bi bilo sodnikov pet, njihova imena pa bi bila določena že s podpisom sporazuma med Slovenijo in Hrvaško. Slovenski zunanji minister je dejal, da želi Rehn s spremembami doseči, da bi se državi o arbitrih dogovorili že prej. Sam bo predlagal seznam nekaterih imen, državi pa jih bosta izbrali nekaj.

Sicer pa naj tudi nov Rehnov predlog po poročanju nekaterih medijev ne bi vseboval skupnega reševanja meje na kopnem in na morju ter dostopa do odprtega morja. Poleg tega naj v predlogu ne bi bilo načela pravičnosti ex aequo et bono, prav tako pa tudi ne slovenskega pogoja, da se pogajanja Hrvaške z Evropsko unijo odmrznejo, ko se sporazum ratificira v obeh parlamentih.

Na vprašanje, ali lahko rečemo, da vsebinski opis pravičnosti ne zmanjšuje tega, kar želi Slovenija doseči z upoštevanjem načela pravičnosti, je Žbogar dejal, da je to stvar presoje. Glede stika z odprtim morjem je dejal, da je zdajšnja ureditev mnogo boljša, kot je bila v prejšnjih predlogih.

V primeru prekinitve procesa bi Hrvaški ostal le še umik spornih dokumentov
Žbogar je dodal, da Slovenija in Hrvaška dolgo ne bosta tako blizu rešitve, kot sta zdaj, če proces propade, pa bo potreben predah in začetek novega procesa. Hrvaški bo v tem času ostalo edino le, da iz dokumentacije za pogajanja z Unijo umakne dokumente, ki prejudicirajo mejo.

Slovenski zunanji minister in njegov hrvaški kolega Gordan Jandroković se bosta s komisarjem Rehnom znova sešla v sredo zvečer. Še predtem se bodo s predlogom seznanili v slovenski koaliciji in opoziciji, vlada pa se bo posvetovala tudi s pravniki.

A. M./M. N.

Mislim, da ja napačno ocenjevati celoten predlog na podlagi štirih latinskih besed. Mislim, da se da pravičnost zagotoviti tudi na druge načine.

Samuel Žbogar
Rehn popušča, a vztraja