Nemška kanclerka in francoski predsednik sta združila moči proti Turčiji. Foto: EPA
Nemška kanclerka in francoski predsednik sta združila moči proti Turčiji. Foto: EPA
David Cameron
Cameron je zagrozil, da bi v primeru prevzema oblasti v Veliki Britaniji izpeljal referendum o Lizbonski pogodbi. Foto: EPA

Nemška kanclerka in francoski predsednik sta se srečala v Berlinu, kjer je bilo predvolilno zborovanje pred volitvami v Evropski parlament, ki bodo junija. "Nima smisla, da bi se Evropska unija še naprej širila na nove članice, če ne bi bila več opravilno sposobna," je po srečanju povedala Merklova in dodala, da bi bilo bolje, če bi Unija z Ankaro sklenil privilegirano partnerstvo in Turčiji ne bi ponudila polnopravnega članstva.

Merklovi je pritegnil tudi Sarkozy, ki je povedal, da bi Evropa brez meja pomenila tudi Evropo brez vrednot. "Potrebujemo dobro organizirano Evropo, kar pomeni tudi, da se ne moremo širiti brez omejitev in Turčiji ne smemo dajati praznih obljub," je povedal francoski predsednik.

Merkel: Lizbonska pogodba mora steči
Nemška kanclerka se je v Berlinu zavzela tudi za čimprejšnjo uveljavitev in dokončno ratifikacijo Lizbonske pogodbe, ki naj bi zagotovila večjo učinkovitost Evropske unije, napadla pa je tiste, ki nasprotujejo tej pogodbi, a zagovarjajo nadaljnje širitve Unije. "Tisti, ki si želijo imeti več Evrope, morajo bolj sodelovati," je povedala Merklova, po poročanju nekaterih medijev pa naj bi to letelo predvsem na britanske konservativce in njihovega voditelja Davida Camerona.

Cameron napoveduje ostre ukrepe
Cameron je namreč tisti, ki napoveduje, da bodo, če bodo prevzeli oblast v Veliki Britaniji, izpeljali referendum o Lizbonski pogodbi, ki jo je Velika Britanija sicer že ratificirala. Poleg tega vneto zagovarja članstvo Turčije v EU-ju, čemur Merklova in Sarkozy nasprotujeta.

Cameron napoveduje tudi, da naj bi konservativci po volitvah v Evropski parlamet izstopili iz Evropske ljudske stranke (EPP), največje politične skupine v Evropskem parlamentu, ki ji pripadata tudi Krščanskodemokratska unija Angele Merkel in Unija za ljudsko gibanje Nicolasa Sarkozyja.

B. T.