Nepriznavanje grškega dela Cipra je za Turčijo ena največjih ovir pri vstopanju v Evropsko unijo. Foto: EPA
Nepriznavanje grškega dela Cipra je za Turčijo ena največjih ovir pri vstopanju v Evropsko unijo. Foto: EPA
Tadžip Erdogan
Turški premier Erdogan je velik pristaš članstva v Uniji, vendar pa je javnost z doglotrajnim čakanjem na članstvo vse bolj nezadovoljna, zato podpora članstvu pada. Foto: EPA/Kerim Okten

Viri blizu komisije so potrdili, da bo Bruselj za pogajanja odprl poglavji o statistiki in finančnem nadzoru, medtem ko je Francija blokirala tretje poglavje, ki je eno bistvenih za vstop katere koli države v Unijo.

Poleg Turčije se je EU odločil odpreti nova pogajanja tudi s Hrvaško, in sicer glede šestih poglavij.

Ankara obžaluje, Sarkozy izpolnil obljubo
Uradna Ankara je že izrazila obžalovanje nad dejstvom, da je Bruselj zadržal poglavje o ekonomski in monetarni politiki, še posebej zato, ker je odprtje treh poglavij Turčiji obljubila tudi trenutno predsedujoča Uniji Nemčija.

Francija je po besedah neimenovanega diplomata vztrajala, da bi odprtje omenjenega poglavja, enega izmed 35, v katerih je razdeljena evropska zakonodaja, lahko prejudicirala končni izid pogajanj. Novi francoski predsednik Nicolas Sarkozy je že med predvolilno kampanjo napovedal, da bo nasprotoval vstopu Turčije v povezavo.

Turška pot v EU vodi prek Cipra
EU je lani sprejel odločitev o začasni prekinitvi pogajanj glede osmih od 35 poglavij. Pogajanja so prekinili zaradi turškega nespoštovanja zahteve, da mora odpreti svoja pristanišča in letališča za promet s Cipra, tudi člana Unije.

Turčija je sicer tik pred objavo slabih novic iz Bruslja vnovič zagotovila, da je pripravljena na pogajanja in prilagajanje svoje zakonodaje zahtevam, ki jih od nje za polnopravno članstvo zahteva EU.