Velika Britanija je s Tuskovimi predlogi načeloma zadovoljna, a čaka obe strani še kar nekaj usklajevanja. Foto: Reuters
Velika Britanija je s Tuskovimi predlogi načeloma zadovoljna, a čaka obe strani še kar nekaj usklajevanja. Foto: Reuters
Velika Britanija
Odločilno srečanje med EU-jem in Londonom bo potekalo sredi februarja. Foto: Reuters
Velika Britanija zahteva reforme EU

Predloge, ki jih je objavil predsednik Evropskega sveta Donald Tusk, je Cameron označil kot nekaj, "za kar se je vredno bojevati". "Resničen napredek" je bil po njegovem mnenju dosežen na vseh štirih ključnih področjih, kjer zahteva Britanija reforme od EU-ja. Po njegovem mnenju so predlogi dovolj dobri, da bi pod temi pogoji podprl članstvo Britanije v EU-ju, tudi če ta sploh še ne bi bila del povezave.

Britanci bi lahko dobili "tisto najboljše obeh svetov", saj bi imeli dostop do skupnega evropskega trga in besedo pri sprejemanju odločitev v EU-ju, hkrati pa bi ohranili svoj status "ponosne neodvisne države".

"Če dosežemo dogovor februarja ali marca ali pozneje in če se bo kabinet strinjal s tem dogovorom, potem bo vladno stališče kampanja za obstanek Britanije v reformirani Evropski uniji," je zatrdil. Ponovil je, da bodo lahko posamezni ministri v kampanji zastopali lastno stališče, kakršno koli že bo, a zatrdil, da vlada "ne bo zavzela nekakšnega nevtralnega stališča". Referendum bi lahko potekal že v "nekaj mesecih".

Na vprašanje BBC-ja, ali lahko jamči, da bodo dogovorjene reforme zajezile priseljevanje, pa: "Rečem lahko, da sem izpolnil zaveze, ki sem jih dal v manifestu."

Izziv bodo pogajanja
Tusk je ob objavi predloga za dogovor o britanskih zahtevah za reformo EU-ja zapisal, da je bil dosedanji proces težek in da zdaj sledijo "pogajanja, ki bodo izziv". "Nič ni dogovorjeno, dokler ni vse dogovorjeno," je opozoril, a dodal da je predlog po njegovem prepričanju dobra podlaga za kompromis.

Velika Britanija je svoje zahteve opredelila v štirih košaricah, ki pokrivajo vprašanje socialnih pravic priseljencev iz preostalih članic EU, odnos med članicami z evrom in brez njega, suverenost ter krepitev konkurenčnosti in kleščenje birokracije.

Najspornejša je bila zahteva za omejitev socialnih pravic na trgu dela za nebritanske državljane Unije. Tuskov predlog vključuje možnost zasilne zavore za do štiriletno omejitev dodatkov za zaposlene v primeru izjemnega pritiska na socialni sistem.

Cameron ni dosegel vsega zastavljenega
Kot piše BBC, je Cameronu uspelo doseči sveženj reform, ki mu bo, če bodo te potrjene, omogočal, da na referendumu zagovarja obstanek Velike Britanije v EU-ju. Po drugi strani pa ni dosegel vsega, kar si je zastavil, in premierjevi kritiki že opozarjajo, da predlagane spremembe nikakor niso dovolj.

Iz kampanje proti obstanku Velike Britanije v EU-ju so tako že prišle ocene, da Tuskov predlog ni nikakršna bistvena sprememba, ampak zgolj "ponavljanje statusa quo", da je Cameron popustil pri ključni zahtevi konservativcev - pri štiriletni prepovedi izplačevanja dodatkov za zaposlene - ter da ni niti približno izpolnil svojih obljub volivcem.

Velika Britanija zahteva reforme EU