Evropsko kartico ugodnosti za invalide sta novembra lani predstavili podpredsednica Evropske komisije Vera Jourova in komisarka za enakost Helena Dalli. Foto: EPA
Evropsko kartico ugodnosti za invalide sta novembra lani predstavili podpredsednica Evropske komisije Vera Jourova in komisarka za enakost Helena Dalli. Foto: EPA

Direktiva o uvedbi enotne kartice ugodnosti in parkirne kartice za invalide bo imetnikom omogočila, da bodo imeli med kratkotrajnim bivanjem v drugih članicah enakovreden dostop do posebnih pogojev ali ugodnosti pri ponudnikih javnih in zasebnih storitev, so sporočili iz Sveta EU-ja. Gre na primer za javni promet, kulturne prireditve, muzeje ter centre za sprostitev in športne dejavnosti.

Svet EU-ja je potrdil tudi direktivo, ki pravico do ugodnosti razširja na državljane tretjih držav, ki zakonito prebivajo v članicah EU-ja, in jo bodo lahko uporabljali med krajšim bivanjem v vseh članicah EU-ja.

Fizična ali digitalna oblika

Za izdajanje fizičnih in digitalnih kartic bodo pristojni nacionalni organi. Kartice bodo po vsej Uniji priznane kot dokaz o invalidnosti ali upravičenosti do posebnih storitev na podlagi invalidnosti. Evropske parkirne kartice za invalide bodo izdelane v fizični obliki, države članice pa jih bodo imele možnost izdati tudi v digitalni obliki, so sporočili.

Kartica sicer ni popolna novost, saj je že v uporabi v osmih članicah Unije, med drugim v Sloveniji.

Kot so sporočili s Sveta EU-ja, bosta sprejeti direktivi invalidnim osebam olajšali potovanja po Evropski uniji. Obe direktivi bosta začeli veljati po objavi v Uradnem listu EU-ja. Članice bodo imele za prilagoditev nacionalne zakonodaje dve leti časa, za izvajanje ukrepov pa tri leta, so sporočili iz Sveta EU-ja.