Istra in Kvarner sta med slovenskimi kupci nepremičnin najbolj priljubljena. Foto: EPA
Istra in Kvarner sta med slovenskimi kupci nepremičnin najbolj priljubljena. Foto: EPA

Največ nepremičninskih nakupov so Slovenci opravili v hrvaški Istri in na kvarnerskih otokih, zlasti na Krku, je poročal Radio Slovenija. Med 13.718 nepremičninami, kupljenimi v zadnjih 20 letih, jih je nekaj tudi v Dalmaciji, neuradno pa imajo slovenski državljani na Hrvaškem več kot 110.000 nepremičnin.

Poleg Slovencev so največ nepremičnin v zadnjih dveh desetletjih kupili Nemci - malenkost več kot 8.000, predvsem ob hrvaški obali. Podatki hrvaškega finančnega ministrstva prav tako kažejo, da se za nakupe največ odločajo državljani Hrvaški sosednjih držav, saj so na tretjem mestu Avstrijci, četrtem Italijani in na petem Madžari.

V zadnjih letih se za nakupe odločajo tudi Britanci, predvsem za nepremičnine v Dubrovniku in na Hvaru. Zanimivost: do konca lanskega leta so 92 nepremičnin na Hrvaškem kupili celo državljani Gane. Sicer pa lanski vstop Hrvaške v EU ni povzročil večjega povpraševanja po nepremičninah na Hrvaškem, kar gre povezati s slabšimi gospodarskimi razmerami tako v EU-ju kot na Hrvaškem.