Janša se je v Bruslju sestal tudi s predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom. Foto: EPA
Janša se je v Bruslju sestal tudi s predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom. Foto: EPA

Komisar in premier sta se po navedbah virov pri komisiji na srečanju, za katero so zaprosile slovenske oblasti, pogovarjala o ključnih dosjejih slovenskega predsedovanja Svetu EU-ja ter tudi o poročilu Evropske komisije o vladavini prava.

"Dotaknila sta se tudi imenovanja evropskih delegiranih tožilcev. Komisar Reynders je obvestil, da ostaja na voljo za lajšanje dialoga med evropskim javnim tožilstvom in slovenskimi oblastmi. Rešitve za zagotovitev polnega delovanja evropskega javnega tožilstva (EPPO) je treba najti hitro," so sporočili viri.

Sorodna novica Delovna večerja Janša – Michel, med temami pogovora tudi migracije in rasti cen energije

Reynders se je minuli četrtek sestal tudi s slovenskim pravosodnim ministrom Marjanom Dikaučičem. V komisiji so tedaj po srečanju povedali, da sta govorila o imenovanju evropskih delegiranih tožilcev v Sloveniji in da je Reynders spomnil na nujnost nadaljevanja postopka ob upoštevanju odločitve upravnega sodišča.

Odgovora na vprašanje, ali ti pogovori pomenijo, da komisija načrtuje ukrepanje zaradi neimenovanja evropskih delegiranih tožilcev v Sloveniji, na primer sprožitev pravnega postopka zaradi kršenja evropske zakonodaje ali ukrepanje na podlagi uredbe o pogojevanju z vladavino prava za zaščito proračuna EU-ja, za zdaj ni bilo mogoče dobiti.

Janša se je srečal s komisarjem za pravosodje