Cena SMS-sporočil ostaja ista. Foto: EPA
Cena SMS-sporočil ostaja ista. Foto: EPA

Cene odhodnih in prejetih klicev bodo med potovanjem po državah EU-ja tako v povprečju za 73 odstotkov nižje kot leta 2005, ko je EU začel ukrepati proti pretiranim cenam za klicanje v tujih mobilnih omrežjih.

Sprejetje sporočila med gostovanjem, da je prišlo novo govorno sporočilo, bo od danes brezplačno, poslušanje govornih sporočil pa bo treba še naprej plačati. Cena za pošiljanje kratkih pisnih sporočil ostaja 11 centov na sporočilo.

Cenejše tudi mobilno medmrežje
1. julija začne veljati tudi omejitev pri najvišjih cenah podatkovnega gostovanja, ki so padle z evra na 80 centov na megabajt. Prihodnje leto bodo cene padle na 50 centov na megabajt.

Pravila EU-ju o gostovanju določajo tudi omejitev podatkovnega gostovanja v višini 50 evrov (brez DDV-ja), če se uporabnik ne bo sam odločil za višji ali nižji znesek omejitve.

Ko bodo uporabniki porabili 80 odstotkov določenega zneska, jih bodo morali operaterji opozoriti, ko bo dosežen znesek omejitve, pa prekiniti mobilno povezavo s spletom, razen če ne bo uporabnik navedel, da želi v določenem mesecu še naprej podatkovno gostovati.