Nemčija je sredi septembra za pol leta uvedla nadzor na svojih notranjih mejah z vsemi sosedami. Foto: EPA
Nemčija je sredi septembra za pol leta uvedla nadzor na svojih notranjih mejah z vsemi sosedami. Foto: EPA

Slišati je bilo nekaj ostrih kritik poslancev, predvsem iz Poljske, na račun nemške odločitve, večina razprave pa je pokazala, da poslanci predvsem želijo močnejši nadzor na zunanjih mejah Unije, da bi preprečili nezakonite migracije.

Evropska komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson je poslancem sporočila, da ji je nemška notranja ministrica obljubila, da bodo skušali z nadzorom čim manj vplivati na pretočnost meja. Znova pa je poudarila, da morajo biti nadzori notranjih meja ukrep v sili in časovno omejeni.

Da bi zagotovili varnost državljanov in tudi svobodo gibanja, so potrebni trije ukrepi. Zagotoviti je treba boljše varovanje zunanjih meja, uporabljati določila schengenskega zakonita in polno uresničiti novi migracijski in azilni pakt, je prepričana Ylva Johansson.

Da schengen v veliki meri razpada, sta prepričana slovenska poslanca, ki sta sodelovala v razpravi. Matej Tonin iz Evropske ljudske stranke meni, da je nujno ustaviti nezakonite migracije. "Prvič, hitro vračanje vseh tistih, ki so prišli v Evropo ilegalno. Drugič, okrepiti moramo naše zunanje meje. Tretjič, vzpostavitev centrov za migracije v tretjih državah zunaj meja Evropske unije."

Matjaž Nemec iz vrst socialistov je opozoril: "To, da bosta domača Nova Gorica v Sloveniji in sosednja Gorica v Italiji prihodnje leto gostili skupaj in zažareli prvi brezmejni evropski projekt prestolnice kulture v zgodovini, je največje sporočilo sodelovanja in spoštovanja med državami v Evropski uniji. Dogodek, ki v svojem bistvu predstavlja moč Unije v spodbujanju mednarodnega sodelovanja in podiranja meja. Tudi zato nasprotujem vsem nadzorom v schengnu in ne predstavljam si dogodka z nadzorom na mejah."

Komisarka Johansson je napovedala, da bo v četrtek predlagala, da lahko Bolgarija in Romunija odpravita nadzor tudi na notranjih kopenskih mejah.