Novi hrvaški predsednik Ivo Josipović se je v Bruslju srečal z Van Rompuyem, predsednikom Evropske komisije Josejem Barrosom in predsednikom parlamenta Jerzyjem Buzkom. Foto: Reuters
Novi hrvaški predsednik Ivo Josipović se je v Bruslju srečal z Van Rompuyem, predsednikom Evropske komisije Josejem Barrosom in predsednikom parlamenta Jerzyjem Buzkom. Foto: Reuters

Predsednik Evropskega sveta se je prvič po izvolitvi srečal z Ivom Josipovićem, ki je bil na državniškem obisku v Bruslju.

Van Rompuy je pozdravil podpis arbitražnega sporazuma med Slovenijo in Hrvaško 4. novembra lani in ratifikacijo sporazuma v saboru 20. novembra lani, nato pa poudaril pomen implementacije tega sporazuma.

Dobro sosedsko sodelovanje za dobro regije
Ob tem je predsednik Evropskega sveta poudaril, da je dobro regionalno sodelovanje ključno za širitveni proces, in opozoril, da je pomembno izboljšati dvostranske odnose za rešitev sporov glede meje in olajšanja vračanja beguncev.

Belgijski minister, ki kot prvi opravlja naloge predsednika EU-ja, je Josipovića pohvalil zaradi prizadevanj za izboljšanje odnosov s sosedi, še posebej s Srbijo. Rumpuy je tudi izrazil prepričanje, da lahko Hrvaška že letos zaključi pristopna pogajanja z Unijo. Med področji, kjer še mora napredovati, je van Rumpuy poudaril sodelovanje z Mednarodnim sodiščem za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije, ki po njegovih besedah "ostaja ključno".

"Upam, da bosta Hrvaška in EU zadovoljna z vzajemnim sodelovanjem," je optimističen Josipović, ki računa, da se bo proces ratifikacije pristopne pogodbe začel že pred iztekom koledarskega leta.

Večja podpora članstvu v Sloveniji kot na Hrvaškem
Josipović je glede reform, s katerimi se spoprijema Hrvaška, povedal, da poskušajo državljane vključiti v reformo za učinkovitejšo in sodobnejšo javno upravo. Poudaril je tudi, da jim morajo pojasniti, kakšne koristi bodo imeli od članstva v EU-ju, in da reforme niso za EU, ampak za Hrvaško, ki ima zelo slabo podporo javnega mnenja članstvu. Predsednik Evropskega parlamenta Jerzy Buzek je v četrtek po srečanju z Josipovićem poudaril, da je podpora članstvu Hrvaške v EU-ju v Sloveniji celo večja kot na Hrvaškem.