Von der Leyen in Trudeau sta skupaj obiskala oporišče kanadske vojske. Foto: Reuters
Von der Leyen in Trudeau sta skupaj obiskala oporišče kanadske vojske. Foto: Reuters

Kanada bo vsaj do oktobra podaljšala misijo Unifier za usposabljanje ukrajinskih inženirjev, je dejal Trudeau. V Ukrajino bodo poslali tudi kanadske zdravstvene inštruktorje, ki bodo ukrajinskim silam pomagali pri pridobivanju zdravstvenih veščin na bojišču.

Von der Leyen se je na skupni novinarski konferenci v Kingstonu v zvezni državi Ontario Trudeauju zahvalila za pomoč, ki jo Kanada nudi Ukrajini. Dodala je, da je operacija vojaškega usposabljanja, ki jo je Kanada začela v Ukrajini leta 2015, vplivala na prve uspehe veliko bolje usposobljenih ukrajinskih vojakov po začetku ruske invazije februarja 2022.

Trudeau je napovedal, da bo Ottawa namenila dodatne tri milijone dolarjev za podporo odstranjevanju protipehotnih min v Ukrajini, poleg 32 milijonov dolarjev, ki so bili že namenjeni za ta namen. EU bo za ta prizadevanja namenil 43 milijonov evrov.

EU je Kanado imenovala za državo partnerico pri gospodarskih sankcijah proti Rusiji, obe državi pa sodelujeta pri dobavah kanadskih energetskih transformatorjev za podporo ukrajinskemu električnemu omrežju.

"Dokler bo treba, bomo z našimi evropskimi partnerji z ramo ob rami stali za Ukrajino," je dejal Trudeau.

Sporazum o vodiku

Sicer pa je naznanil, da sta Kanada in EU podpisala nov sporazum o vodiku. "Okrepljeni akcijski načrt za vodik bo mobiliziral naložbe, podprl podjetja, izmenjal strokovno znanje in izkušnje ter zagotovil čisti kanadski vodik v Evropi," je dejal Trudeau.

Kar se tiče širših pogovorov o podnebnih spremembah in čisti energiji je von der Leyen dejala, da Kanada in EU dosegata napredek pri sporazumu o kritičnih mineralih, ki je bil podpisan leta 2021. Te minerale je opisala kot življenjsko silo čistega gospodarstva.

Po njenih besedah razmišljata tudi o skupnem zelenem zavezništvu, ki bi se osredotočilo na spodbujanje vsesplošnega sodelovanja na področju energije in podnebja.

Pomoč Ukrajini in krepitev sodelovanja med Kanado in Evropsko unijo, vključno s sodelovanjem na področju energije in čistih tehnologij, sta glavni temi pogovorov med dvodnevnim obiskom von der Leyen v Kanadi.

Von der Leyen bo v okviru obiska obiskala tudi podjetje za čiste tehnologije in opravila govor v spodnjem domu parlamenta v Ottawi o odnosih med Kanado in EU-jem ter o mednarodnem dnevu žensk ter se v sredo sestala z generalno guvernerko Mary Simon. Obisk v Severni Ameriki bo nato nadaljevala v ZDA.