Ursula von der Leyen s kosovsko predsednico Vjoso Osmani. Foto: Reuters
Ursula von der Leyen s kosovsko predsednico Vjoso Osmani. Foto: Reuters

Napovedala je, da bo država iz načrta EU-ja za gospodarsko rast Zahodnega Balkana letos lahko prejela 60 milijonov evrov, skupno pa 880 milijonov evrov.

Von der Leyen, ki se je v Prištini srečala s predsednico Vjoso Osmani in premierjem Albinom Kurtijem, je na omrežju X poudarila, da se je Kosovo odlično odrezalo pri pripravi reformnega načrta, ki je podlaga za izplačilo sredstev iz načrta EU-ja za gospodarsko rast Zahodnega Balkana.

Z njim želi EU pospešiti približevanje teh držav Uniji, zlasti na področju sprejemanja potrebnih reform. V ta namen je vzpostavila nov finančni instrument za obdobje 2024–2027, vreden šest milijard evrov.

Ob današnjem srečanju s predsednico Osmani je Von der Leyen poudarila, da bo tudi v njenem drugem mandatu na čelu Evropske komisije širitev ostala med prioritetami Unije, so sporočili iz Bruslja.

"Predana sem prihodnosti, v kateri bo vseh šest držav Zahodnega Balkana del naše Unije," je poudarila.

Von der Leyen je pozdravila dogovor, ki umika omejitve pri izvozu srbskih izdelkov na Kosovo, tega sta Priština in Beograd dosegla pred dvema tednoma. Pozdravila je tudi uvedbo brezvizumskega režima z Evropsko unijo.

EU želi pospešiti približevanje Kosova uniji. Foto: Reuters
EU želi pospešiti približevanje Kosova uniji. Foto: Reuters

Predsednica Osmani je pozvala k hitri odpravi ukrepov, ki jih je EU v zadnjih mesecih sprejel proti Kosovu. "EU mora priznati in ceniti, kar smo dosegli. Skrajni čas je, da se nepravični ukrepi proti Kosovu končno odpravijo," je dejala.

Von der Leyen je v okviru turneje po Zahodnem Balkanu doslej obiskala Albanijo, Severno Makedonijo, Bosno in Hercegovino ter Srbijo.

Von der Leyen pohvalila napredek Črne gore na poti v EU

Von der Leyen je po obisku v Prištini turnejo sklenila z obiskom v Črni gori, kjer je pohvalila napredek te države na poti v EU. Črni gori bo v okviru načrta EU-ja za rast na voljo več kot 380 milijonov evrov, od tega 27 milijonov do konca leta, je sporočila.

Predsednica komisije, ki se je srečala s črnogorskim predsednikom Jakovom Milatovićem in premierjem Milojkom Spajićem, je pohvalila Črno goro pri uresničevanju njenih ambicij.

Lepo je spremljati uresničevanje vaših ambicij, je po srečanju s Spajićem sporočila na družbenem omrežju X. Tudi na novinarski konferenci s Spajićem je izrazila navdušenje nad hitrostjo napredovanja Črne gore na evropski poti.

Spajić je dejal, da je Črna gora pokazala zavezanost evropski poti, in izrazil pričakovanje, da bo država postala članica Unije do leta 2028. "V manj kot letu dni ji je uspelo doseči veliko in pokazala je, da je predana evropski poti," je dejal. "Veliko smo naredili, a mislim, da moramo v prihodnje storiti še veliko več, za to pa potrebujemo podporo celotne družbe."

Milatović pa je po pogovorih z von der Leyen poudaril, da je "intenziven tempo zapiranja poglavij" nujen, da bi država izpolnila cilj in postala 28. država članica EU-ja do leta 2028.

Črna gora je prošnjo za članstvo v Uniji vložila konec leta 2008, pogajanja pa začela leta 2012. Po več letih zastoja je konec junija letos vstopila v sklepno fazo pristopnih pogajanj, v kateri bo zapirala preostala pogajalska poglavja.

Balkanska turneja Ursule von der Leyen