Predsednica Evropske komisije je nagovorila evropske poslance. Foto: Reuters
Predsednica Evropske komisije je nagovorila evropske poslance. Foto: Reuters

Na mejah EU-ja divja vojna, Rusija je zaostrila napade in pogumni Ukrajinci potrebujejo pomoč, zato zdaj ni čas za trgovinsko vojno s tesnimi zavezniki, ampak za to, da naše demokracije strnejo vrste, je v razpravi z evropskimi poslanci pred četrtkovim vrhom EU-ja dejala predsednica komisije.

Skupaj z ZDA je po njenih besedah treba proučiti najbolj problematične dele ameriškega zakona za zmanjšanje inflacije.

V EU-ju se sicer zaradi velikih davčnih olajšav podjetjem v ZDA vrstijo opozorila, da zakon ogroža konkurenčnost in delovna mesta v Evropi. Von der Leyen je že pretekli teden opozorila, da mora EU sprejeti ukrepe za odpravo izkrivljanja konkurence, ki ga povzroča zakon.

Ob napovedi novega okvira za državnih pomoči je von der Leyen med drugim poudarila, da mora EU zagotoviti, da bodo pomoč za naložbe in davčne olajšave lažje in hitreje dostopne. Cilj je poenostaviti pravila za državne pomoči. Obenem pa je treba varovati enotni evropski trg, je poudarila.

Predsednica Evropske komisije je pozdravila dogovor o 20 milijardah evrov dodatnih sredstvih za hitrejši zeleni prehod in vzpostavitev neodvisnosti od ruskih energentov, ki so ga ponoči dosegli pogajalci parlamenta in članic EU-ja.

S tem dogovorom se bodo sprostila znatna sredstva za izvajanje načrta v korist celotnega EU-ja, je poudarila. Ker Evropa obrača hrbet ruskemu plinu, je REPowerEU naš načrt za zagotovitev čiste energetske prihodnosti, je dodala. Podpora zelenemu prehodu je po njenih besedah prava pot, če poteka pregledno, v duhu sodelovanja in na način, ki zagotavlja enake konkurenčne pogoje. To mora biti tekma s časom, ne pa tekma med seboj, je opozorila.