Britanski premier Boris Johnson in predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen med srečanjem v Londonu januarja letos. V finišu pogajanj se bo Johnson prišel pogajat v Bruselj. Iz kabineta britanskega premierja so sporočili, da
Britanski premier Boris Johnson in predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen med srečanjem v Londonu januarja letos. V finišu pogajanj se bo Johnson prišel pogajat v Bruselj. Iz kabineta britanskega premierja so sporočili, da "se pogovori nadaljujejo in končne odločitve je mogoče pričakovati v prihodnjih dneh". Foto: Reuters

Politika sta popoldne opravila telefonski pogovor, ki sta ga končala po uri in pol. V skupni izjavi sta nato zapisala, da še vedno niso izpolnjeni pogoji za dogovor o odnosih EU-ja in Združenega kraljestva po brexitu. Še vedno namreč ostajajo bistvena razhajanja glede treh ključnih vprašanj – enakih konkurenčnih pogojev, ribištva in upravljanja.

Voditelja sta zato glavna pogajalca Michela Barniera in Davida Frosta ter njuni ekipi pozvala, naj pripravijo pregled preostalih razlik, o katerih bosta razpravljala na srečanju v Bruslju v prihodnjih dneh. Na britanski strani so potrdili, da prihaja Johnson v Bruselj.

Britanska vlada: Propad pogajanj povsem mogoč.
Vir v britanski vladi je po pogovoru sporočil, da je propad pogajanj "povsem mogoč". "Pogovori so v enakem položaju kot v petek. Nismo naredili otipljivega napredka," je povedal. "Jasno je, da se mora to nadaljevati na politični ravni. Čeprav ta proces za nas ni končan, se stvari zdijo zelo zapletene in povsem mogoče je, da ne bomo dosegli dogovora," je poudaril vir po poročanju britanskega BBC-ja.

Glavni evropski pogajalec Michel Barnier je v ponedeljek zjutraj veleposlanikom članic EU-ja poročal o stanju v pogajanjih. Foto: Reuters
Glavni evropski pogajalec Michel Barnier je v ponedeljek zjutraj veleposlanikom članic EU-ja poročal o stanju v pogajanjih. Foto: Reuters

Barnier: Ne morem zagotoviti, da bo dogovor sklenjen.
Glavni evropski pogajalec za brexit Barnier je predtem v ponedeljek zjutraj veleposlanikom članic pri EU-ju poročal o stanju v pogajanjih. Dejal jim je, da ne more zagotoviti, da bo dogovor sklenjen. Neuradno naj bi bil skrajni rok za dogovor sreda.

Pogajalci so po enodnevni prekinitvi v nedeljo v Bruslju nadaljevali prizadevanja za preboj glede treh ključnih odprtih vprašanj – enakih konkurenčnih pogojev, ribištva in upravljanja. Pogajanja se v ponedeljek nadaljujejo ob opozorilih, da je tokratni poskus pa res zadnja možnost za dogovor.

Evropska unija in Združeno kraljestvo v finišu pogajanj

Konec leta se izteče prehodno obdobje
Sporazum, če bo dosežen, je treba namreč še ratificirati, preden se konec leta izteče prehodno obdobje, v katerem je Združeno kraljestvo še vedno del notranjega trga in carinske unije, tako da ljudje in podjetja brexita, ki se je sicer zgodil konec januarja, še ne občutijo.

Če dogovora o sporazumu o prihodnjih odnosih ne bo, bodo trgovinski odnosi med EU-jem in Združenim kraljestvom temeljili na pravilih Svetovne trgovinske organizacije (WTO), kar pomeni carine, kvote in druge trgovinske ovire, ki jih 47 let britanskega članstva v Uniji ni bilo.
Od razvoja dogodkov od danes do srede je tudi odvisno, ali oziroma kako podrobno bodo o brexitu razpravljali voditelji članic EU-ja, ki se v četrtek in petek sestanejo v Bruslju. Trenutno odnosi z Združenim kraljestvom niso na dnevnem redu vrha.

Brexitu bije zadnja ura

V Bruslju sta se sicer sešla tudi predsedujoča skupnemu odboru za nadzor izvajanja ločitvenega sporazuma, podpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič in britanski minister Michael Gove, pristojen za brexit.

Rešiti je namreč treba tudi zaplet z načrtovano britansko zakonodajo, ki naj bi bila varovalo za zagotovitev integritete enotnega trga Združenega kraljestva, vendar pa krši ločitveni dogovor z EU-jem. Spoštovanje ločitvenega sporazuma je za Unijo pogoj za sklenitev novega sporazuma.