Lampedusa je v zadnjih tednih preplavljena z begunci, ki jih je že več kot italijanskih prebivalcev otoka. Foto: EPA
Lampedusa je v zadnjih tednih preplavljena z begunci, ki jih je že več kot italijanskih prebivalcev otoka. Foto: EPA
Tunizija
Evropska komisarka za notranje zadeve Cecilia Malmström poudarja, da je velika večina Tunizijcev na Lampedusi zaradi ekonomskih, ne političnih razlogov. Foto: Reuters
Kam z begunci?

Država na Apeninskem polotoku ima namreč že od januarja, ko so se na severu Afrike začele ljudske vstaje, težave s pribežniki, med njimi z več kot 18.000 Tunizijci. S takšnimi opozorili želijo Italijani tudi druge države Evropske unije prisiliti k solidarnosti pri reševanju težav s pribežniki, je za Radio Slovenija poročala Meta Dragolič.

Pribežniki bežijo na sever Italije
Na obali Lampeduse sta zjutraj pristali dve ladji s 113 in 133 ljudmi na krovu, tretjo s sto begunci pa so rešili nekaj kilometrov od obale. Otoku se približujejo še tri ladje. Medtem je otok zapustila italijanska vojaška ladja San Marco, ki se je z okoli 500 migranti na krovu odpravila proti jugu Italije. Begunce, večinoma Tunizijce, vozijo v zbirna središča drugod po Italiji. Italijanski premier Silvio Berlusconi je namreč po sredinem obisku otoka obljubil, da ga bo v od 48 do 60 urah "očistil" pribežnikov. Iz zbirnega središča v mestu Manduria na jugu Italije so sporočili, da je najmanj 700 od 1.800 Tunizijcev že zbežalo. Z vlaki naj bi se odpeljali proti severu države. Podobno se je zgodilo tudi v zbirnem središču v sicilijanskem mestu Mineo blizu Catanie, iz katerega je zbežalo okoli 500 beguncev.

Berlusconi: Pribežniki iz Lampeduse si želijo k sorodnikom v Francijo in Nemčijo
Italijanski premier Silvio Berlusconi je dejal, da si pribežniki iz Lampeduse želijo k svojim sorodnikom v Franciji ali Nemčiji, zato bi jim lahko izdali dovoljenje za začasno bivanje, s katerim bi lahko prosto potovali po Evropski uniji. Francija se je na Berlusconijeve izjave že odzvala in zagrozila, da bo na mejah z Italijo znova vzpostavila policijski nadzor.

Evropska komisarka za notranje zadeve Cecilia Malmström je dejala, da smo v schengnu, kar pomeni, da meja ni več. Poostren nadzor je mogoče vzpostaviti le, kadar gre za resne varnostne težave, ki pa jih po njenem mnenju v tem trenutku ni. Malmströmova upa, da bosta Italija in Francija spor rešili dvostransko, ob tem pa poudarja, da je velika večina Tunizijcev na Lampedusi zaradi ekonomskih, ne pa političnih razlogov, zato je Bruselj Italiji do zdaj pomagal le finančno.

Preostale države Evropske unije naj bodo solidarne
Se je pa Malmströnova ob nedavnem obisku Tunizije s tamkajšnjo vlado pogovarjala tudi o tej težavi. Ker Tunizija zavlačuje z vračanjem pribežnikov domov, bi Bruselj lahko prispeval določen znesek, da bi se lažje vrnili v domovino. Komisarka je ob tem tudi preostale članice Evropske unije pozvala k solidarnosti pri reševanju beguncev iz Libije, od koder naj bi prišli predvsem državljani Somalije, Sudana in Eritreje. Nekaj držav je že ponudilo pomoč, pripravljene pa so tudi sprejeti begunce, ki potrebujejo mednarodno zaščito.

Kam z begunci?