Slovenija bo Evropski uniji predsedovala leta 2008. Foto: RTV SLO
Slovenija bo Evropski uniji predsedovala leta 2008. Foto: RTV SLO
Ureditev protokolarnega objekta Brdo pri Kranju bo stala okoli milijardo tolarjev. Foto: EPA
Janez Janša
Janša je pojasnil, da se program predsedovanja pripravlja. Foto: RTV SLO

Premier Janez Janša je ob predstavitvi programa priprav na predsedovanje povezavi leta 2008 dejal, da največji strošek, približno 4 milijarde, predstavlja dodaten kader, sledita pa mu organizacija dogodkov in zagotovitev kapacitet.

Janša je v včerajšnjih Odmevih poudaril, da novi kadri ne bodo le diplomati, ampak tudi ljudje, ki se bodo ukvarjali s posamičnimi delovnimi področji, in dodatni ljudje na ministrstvih, ki bodo angažirani za naloge, povezane s predsedovanjem.

Potrebna dograditev Brda
Dograditev kompleksa Brdo bo stala milijardo, dodatni prostori v Bruslju pa dve milijardi tolarjev. Velik del dogodkov, ki jih bo organizirala Slovenija, bo potekal tudi v drugih krajih, kot sta Portorož in Maribor.

Janša je pojasnil, da se vsebinske teme predsedovanja pripravljajo, v ospredju strateških tem pa bo po vsej verjetnosti širitev povezave na zahodni Balkan. Med možnimi temami je navedel tudi vmesno poročilo o izvajanju lizbonske strategije in opozoril na srečanja z "globalnimi igralci", kot so ZDA, Kitajska in Rusija.

Upoštevane izkušnje drugih
Sicer je Slovenija pri oblikovanju programa priprav upoštevala izkušnje držav, ki so že predsedovale, opravljenih pa je bilo že tudi nekaj usposabljanj. V okviru izmenjav izkušenj bo jeseni prišel na obisk tudi luksemburški zunanji minister z ekipo, ki je vodila nedavno končano predsedovanje.

Ožjo pripravljalno skupino, v kateri so ključni ministri in skrbi za usklajevanje priprav, vodi predsednik vlade, širšo delovno skupino, ki izvaja operativne stvari, pa državni sekretar za evropske zadeve.