Največja prejemnica sredstev bo Poljska, sledita pa ji Italija in Nemčija. Foto: EPA
Največja prejemnica sredstev bo Poljska, sledita pa ji Italija in Nemčija. Foto: EPA
Mariann Fischer Boel
Komisarka za kmetijstvo od držav pričakuje programe za razvoj podeželja. Foto: European Community

Celoten proračun povezave znaša 77,66 milijarde evrov, Evropska komisija pa po razdelitvi sredstev pričakuje programe razvoja podeželja posameznih članic. Programe bo morala potrditi Evropska komisija. Članice lahko sredstva za razvoj porabijo za povečanje konkurenčnosti gozdarskega sektorja in pri pridelavi kmetijskih prehrambenih izdelkov. Sredstva so ključna za okolijske projekte na podeželju.

Slovenija bo največ denarja, 149,5 milijona evrov, dobila leta 2007, v naslednjih letih pa se bo znesek zmanjševal.

Z določitvijo proračuna za obdobje od 2007 do 2013 je Evropska unija oblikovala tudi poseben sklad, ki bo namenjen izključno razvoju podeželja, politika podeželja pa bo v prihodnje doživela reformo, ki so jo države članice sprejele junija lani.

Cilji reforme so izboljšanje konkurenčnosti v kmetovanju in gozdarstvu, upravljanje z zemljo in izboljšanje kakovosti življenja in povečanje raznolikosti. Za prvi in tretji del sprememb bo morala posamezna država porabiti po najmanj 10 odstotkov dodeljenih sredstev, za drugega pa najmanj 25 odstotkov. Pet oz. 2,5 odstotka denarja za novinke pa bodo namenili za razvoj strategij na lokalni ravni po načelu od spodaj navzgor. Drugih 50 odstotkov bo država lahko razporedila sama.