Zunanja ministra obeh držav sta svoje zadnje napore končala potem, ko je propadel načrt evropskega komisarja za širitev Olija Rehna. Foto: EPA
Zunanja ministra obeh držav sta svoje zadnje napore končala potem, ko je propadel načrt evropskega komisarja za širitev Olija Rehna. Foto: EPA
Ivo Sanader
Sanader je odstopil z mesta premierja, da bi "šokiral" evropsko politiko. Foto: EPA
Jadranka Kosor
Kosorjeva je prejšnji teden prevzela krmilo hrvaške vladjoče stranke HDZ, nato pa je bila v ponedeljek imenovana tudi za premierko. Foto: EPA
Odziv Türka na Hrvaško

To je sporočil predstavnik hrvaškega zunanjega ministrstva Mario Dragun, ki dodaja, da mora rešitev glede meje temeljiti na mednarodnem pravu, da bo dosežena na mednarodnem sodišču, kot za podobne primere predvidevata tako mednarodna skupnost kot tudi EU v svojih dokumentih o širitvi. Hkrati je ponovil, da Hrvaška v pristopnih pogajanjih z Unijo ni poskušala prejudicirati meje in da Zagreb spora o meji ni vpletal v svoja pogajanja z EU-jem.

S tem se je zanikal izjavo uradnega govorca slovenskega zunanjega ministrstva Milana Balažica, da hrvaška taktika pritiskov, lobiranja in včasih grobe ter nepremišljene retorike proti Sloveniji Hrvaško vodi proč od Evropske unije. "Nisem našel niti najmanjšega dokaza za tako težke ocene svojega slovenskega kolega," je še dodal hrvaški predstavnik.

"Če je vztrajanje pri evropskih načelih in vrednotah pritisk, vabilo na urejanje vprašanja meje na mednarodnem sodišču pa groba in nepremišljena retorika, potem s slovenske strani zares ne vidim iskrene želje po odpravi blokade, ki je nesprejemljiva in nepravična tudi po evropskih načelih," je sklenil Dragun.

Slobodna Dalmacija: EU nima namena urejati spora
Na svoji spletni strani pa je časopis Slobodna Dalmacija zapisal, da evropska birokracija nima namena urejati slovensko-hrvaškega spora o meji oziroma odpraviti blokado hrvaških pogajanj z EU-jem, saj večino evropskih vlad širitev Unije ne zanima. Časopis se sklicuje na izjave neimenovanega visokega uradnika EU-ja.

"Večini evropskih vlad ustreza omenjeni spor, ker onemogoča širitev EU-ja, na katero niso pripravljene," je izjavil omenjeni uradnik in ocenil, da bo blokada ostala še zelo dolgo, predvsem zato ker Unija ni pripravljena, da bi sprejela Hrvaško kot polnopravno članico.

Zaradi evropskih frustracij je bil po pisanju časopisa pričakovan tudi odstop premierja Iva Sanaderja, ki je računal na to, da bo Bruselj v svoje vrste Zagreb sprejel do leta 2010, pozneje pa naj bi se zavedel, da mu to ne bo uspelo niti do leta 2011, ko bi se mu moral izteči mandat.

Avtor članka še piše, da je Sanaderjeva vlada javno izpolnjevala vse evropske naloge, tudi
razveljavitev hrvaške ekološko-ribolovne cone (ERC) v Jadranskem morju za članice Unije, še več pa naj bi bilo skritih popuščanj. Tako v članku piše, da bi se evropska diplomacija, če bi Zagreb popustil tudi slovenskemu ultimatu, "spomnila še kakšnih novih topniških dnevnikov iz Nevihte ali česa podobnega, da bi blokirala pot Hrvaški".

Glede na članek, naj bi se Sanader srečeval z izjavami, da ima njegova država v sporu s Slovenijo prav, a da EU nima moči, saj je Ljubljana polnopravna članica. Dobro obveščeni bruseljski diplomat, na katerega se sklicuje članek, je še dejal, da če bi v EU-ju obstajala volja za urejanje omenjenega problema, bi pravi način našli. "Medtem pa boste morali na vključitev še počakati, vse dokler v državah članicah ne bo dozorela volja za sprejem Hrvaške. EU je zasičen z novimi članicami," je še povedal splitskemu časopisu neimenovani diplomat.

Odziv Türka na Hrvaško