Visentini vztraja, da je nedolžen. Foto: EPA
Visentini vztraja, da je nedolžen. Foto: EPA

ITUC je v nedeljo sporočil, da je izvršni odbor izgubil zaupanje v Italijana. V izjavi je navedeno še, da niso ugotovili, da bi donacije iz Katarja ali Maroka vplivale na politiko ali program ITUC, vendar pa so "dogodki v zadnjih nekaj mesecih povzročili veliko škodo" njihovemu ugledu.

Visentinija, ki je novembra lani postal vodja sindikalne konfederacije ITUC, ki zastopa več kot 200 milijonov delavcev, so decembra zaslišali v okviru belgijske preiskave o morebitni korupciji in pranju denarja v kriminalni združbi ter ga izpustili brez obtožbe.

Že takrat je bil začasno suspendiran kot generalni sekretar ITUC, čeprav je odločno zanikal vse obtožbe in trdil, da je nedolžen.

Priznal je sicer, da je od bruseljske nevladne organizacije Fight Impunity, ki jo je ustanovil nekdanji evropski poslanec Antonio Panzeri, prejel "denarno donacijo" v vrednosti manj kot 50.000 evrov, ob tem pa zatrdil, da ga v zameno za denar niso za nič prosili in da tudi sam ni zahteval ničesar.

Omenjena nevladna organizacija za človekove pravice je v središču korupcijskega škandala glede vmešavanja Katarja in Maroka v odločitve Evropskega parlamenta. Panzeri je po poročanju evropskih medijev z belgijskimi preiskovalci pred kratkim sklenil dogovor, da bo razkril podrobnosti o korupcijskem škandalu in v zameno prejel nižjo kazen.

Preiskovalci so v povezavi z afero, ki je izbruhnila na začetku decembra, izvedli racije na več naslovih, med drugim na domovih in v pisarnah v Belgiji, Italiji in Grčiji. Zasegli so tudi 1,5 milijona evrov v gotovini, računalnike in mobilne telefone.