Žbogar in Mladenov sta se v Sarajevu udeležila zasedanja
Žbogar in Mladenov sta se v Sarajevu udeležila zasedanja "Parlamenta za Evropo", ki ga je organiziral visoki predstavnik mednarodne skupnosti v BiH-u Valentin Inzko. Foto: EPA

"Čas ne dela za BiH. Z vsakim dnem se izgublja dragocen čas, ki bi ga lahko porabili za pospešitev poti proti Evropski uniji," je opozoril Samuel Žbogar in poudaril, da ima BiH v EU-ju prijatelje in da je Unija zainteresirana za BiH. "Kot sosedje smo zainteresirani, da BiH in celoten Zahodni Balkan postaneta del EU-ja," je dodal Nikolaj Mladenov.

Žbogar je dejal, da ni dobro, da BiH stoji na mestu. "Status quo dejansko pomeni nazadovanje," je opozoril slovenski zunanji minister. "Celotna regija gre naprej in tudi BiH bi se moral premikati naprej," je dejal. "Nimamo več časa za čakanje. Treba je začeti delati. Več, kot smo delali do zdaj. In to velja tako za EU kot za BiH," je še opozoril.

Ministra obljubila pomoč
Ministra sta zagotovila vso potrebno pomoč, da bi BiH lahko napredoval na poti proti EU-ju, za kar pa so naprej potrebni pripravljenost znotraj države, pripravljenost politikov prekiniti "status quo" in strateški interes države, da vstopi v EU, sta poudarila.

"Potrebna je skupna vizija o prihodnosti države. To ne pomeni centralizirane države, ampak delujoče institucije in željo po izpolnjevanju pogojev za članstvo v EU-ju," je dodal Mladenov in opozoril, da bi EU lahko izgubil interes za regijo zaradi dogodkov drugje v svetu, če v BiH-u ne bo sprememb, predvsem oblikovanja vlade, pa tudi ustavnih sprememb.