Slovenski zunanji minister je prepričan, da se bodo srečanja nadaljevala in da bosta slovenska in hrvaška stran dosegli dogovor. Foto: MMC RTV SLO
Slovenski zunanji minister je prepričan, da se bodo srečanja nadaljevala in da bosta slovenska in hrvaška stran dosegli dogovor. Foto: MMC RTV SLO
Olli Rehn
Rehn se je v posredovanje med Slovenijo in Hrvaško vključil decembra lani. Foto: EPA

Pričakujemo, da se bo proces, ki ga je začel komisar Rehn, nadaljeval.

Samuel Žbogar

Slovenska stran je predstavila svoja stališča, predložili so svoja dopolnila, ki za hrvaško niso sprejemljiva.

Gordan Jandroković
Gordan Jandrokovič in Samuel Žbogar
Preboja na šestem srečanju trojke ni pričakovati. Foto: MMC RTV SLO
Srečanje trojice v Bruslju

Po srečanju slovenskega in hrvaškega zunanjega ministrstva z evropskim komisarjem za širitev Ollijem Rehnom v Bruslju je Žbogar povedal, da se Hrvaška stran za zdaj ni pripravljena pogovarjati o dopolnilih, a je napovedal, da se bo trojica spet sestala v prvi polovici junija.

"Komisar Rehn si bo vzel čas za premislek, kako nadaljevati proces, pri čemer se bo posvetoval tudi s predsedujočim triom Češko, Švedsko in Francijo. Dogovorili smo se, da bomo nadaljevali pogovore v prvi polovici junija," je po sestanku dejal minister Žbogar in dodal, da po njegovem mnenju na obseh straneh obstaja interes za nadaljevanje pogovorov. "Pogajanja so se ustavila, ker je Hrvaška vanje uvedla dokumente, ki prejudicirajo mejo. Dokler se to ne reši, se pogajanja ne morejo nadaljevati. Zato pričakujemo, da se bo proces, ki ga je začel komisar Rehn, nadaljeval," je po pogovorih še dejal minister Žbogar.

Hrvaška: Ne sprejemamo slovenskih stališč
Hrvaški zunanji minister Gordan Jandroković je povedal, da slovenska dopolnila k Rehnovemu predlogu za Hrvaško nikakor niso sprejemljiva. Jandroković je povedal, da se hrvaška stališča niso spremenila. "Kot sem napovedal pred dvema dnevoma, je hrvaška stran predstavila svoje stališče. Mi smo popolnoma sprejeli končni kompromisni predlog komisarja Rehna. Slovenska stran je predstavila svoja stališča, predložili so svoja dopolnila, ki za hrvaško niso sprejemljiva. Komisar Rehn se je s tem seznanil in bo o tem poročal predsedujoči trojki," je po koncu srečanja povedal Jandroković.

Rehn bo o srečanju poročal trojki
Rehnova tiskovna predstavnica Krisztina Nagy je povedala, da je komisar Rehn prejel odgovore obeh strani, ki jih bo preučil, povedala pa je še, da komisar ceni prizadevanje obeh držav za olajšanje dela Evropski komisiji. Sporočila je še, da bo komisar Rehn o sestanku poročal predsedujoči trojki EU-ja, s katero se bo v kratkem tudi sestal.

Še pred sestankom Žbogarja, Jandrokovića in Rehna se je slovenski minister sam sešel z Rehnom, ob tem pa povedal, da dogovora ne bo, dokler ga obe strani ne bosta sprejeli. Po srečanju se jima je pridružil še zunanji minister Hrvaške. Rehn je na vprašanje, ali pričakuje preboj v pogovorih, odgovoril: "Razpravljamo o odgovorih obeh držav in o poti naprej," dodal pa je še, da se bo tristransko srečanje "kmalu nadaljevalo", saj so "sredi pogovorov".

Srečanje trojice je prekinil požarni alarm, zaradi česar so stavbo Berlaymont za uro in pol izpraznili. Pogovori so se nadaljevali v zgradbi Charlemagne, ki stoji ob Berlaymontu. "Sprožil se je alarm in srečanje je bilo prekinjeno. To je vedno resna zadeva, zato je bilo treba izprazniti stavbo," je po evakuaciji povedal Olli Rehn. Pogovori se zato nadaljujejo v stavbi, "kamor smo običajno evakuirani v takih primerih".

Šesto srečanje trojke
Šesto srečanje Ollija Rehna, Samuela Žbogarja in Gordana Jandrokovića se je osredotočilo na zadnji komisarjev predlog za reševanje mejnega spora med Slovenijo in Hrvaško, ki ga je Zagreb že sprejel, medtem ko ima Ljubljana nekaj zadržkov in je pripravila dopolnila.

Slovenija pričakuje, da bo Rehn upošteval njena dopolnila, s katerimi želi zavarovati temeljne nacionalne interese, in da bo pripravil nov, bolj uravnotežen predlog, ki bo bolj izražal slovenske interese. Na drugi strani Hrvaška vztraja, da je bil prejšnji Rehnov predlog mišljen kot dokončen, torej predlog "vzemi ali pusti", in zatrjuje, da slovenskih dopolnil ne bo sprejela.

Po prejemu slovenskega odgovora na svoj predlog je Rehn prejšnji teden poudaril, da je "ključno imeti v mislih dogovor obeh držav, Evropska komisija jima pri tem samo pomaga". Po njegovem mnenju je odgovor Slovenije v skladu s pozitivnim in konstruktivnim slovenskim pristopom glede pomoči Evropske komisije pri reševanju tega vprašanja.

Preboja ni bilo pričakovati
Od današnjega srečanja nihče ni pričakoval preboja, po besedah uradnega govorca ministrstva za zunanje zadeve Milana Balažica pa je šlo predvsem za priložnost za uskladitev različnih razlag Rehnovega predloga.

Trojica se je sešla na šestem v nizu srečanj, ki so bila v Bruslju od februarja. Zadnje je bilo konec aprila, ko se je pogovorom prvič pridružila tudi predsedujoča trojka EU-ja v sestavi Francije, Češke in Švedske. Trojka naj bi se znova sestala šele po volitvah v Evropski parlament, kar je tudi znak, da do takrat ne bo bistvenega premika.

G. V./A. K. K./B. T.

Pričakujemo, da se bo proces, ki ga je začel komisar Rehn, nadaljeval.

Samuel Žbogar

Slovenska stran je predstavila svoja stališča, predložili so svoja dopolnila, ki za hrvaško niso sprejemljiva.

Gordan Jandroković
Srečanje trojice v Bruslju