Slovenija je v preteklosti zatrjevala, da bo na spremembe pripravljena pravočasno. Foto: RTV Slo
Slovenija je v preteklosti zatrjevala, da bo na spremembe pripravljena pravočasno. Foto: RTV Slo
V potnih listih bodo tudi podatki o prstnih odtisih. Foto: epa

Ameriški pravosodni minister Alberto Gonzales je v Bruslju potrdil, da bodo 27 državam iz programa visa-waiver dali na voljo več časa za izdajo potnih listov z biometričnim čipom.

V programu tudi Slovenija
Rok je sicer 26. oktober letos, EU pa je aprila zaprosil za podaljšanje, ker vse članice, katerih državljani vizumov ne potrebujejo, ne bodo pravočasno uvedle zahtevanih sprememb. V EU-ju gre za skupaj 15 držav, in sicer za 14 starih članic in Slovenijo. Nov rok naj bi sporočili naknadno.

Proti vstopu nezaželenih oseb
ZDA vidijo biometrične podatke, kot so digitalne fotografije in prstni odtisi, kot bistven element preprečevanja vstopa teroristov, ilegalnih imigrantov in zločincev v državo s ponarejenimi dokumenti.

Načelnost bi bila draga
Za podaljšanje so se odločili, ker bi lahko izgubili več milijard dolarjev od turistov in poslovnežev, če bi se strogo držali načrta, saj bi kar polovica držav iz programa visa-waiver zamudila rok. Državljani teh držav se lahko 90 dni mudijo v ZDA zgolj s potnim listom.

Iz 13 držav, ki bi zamudilo rok, prihaja 80 odstotkov vseh potnikov v programu visa-waiver, t.j. med 13 in 15 milijoni ljudi na leto. Ti prispevajo dve tretjini tuje potrošnje v ZDA.

Med 27 državami so Andora, Avstralija, Avstrija, Belgija, Brunej, Danska, Finska, Francija, Nemčija, Islandija, Irska, Italija, Japonska, Liechtenstein, Luksemburg, Monako, Nizozemska, Norveška, Portugalska, San Marino, Singapur, Slovenija, Švedska, Švica in Velika Britanija.