Esma je namreč pripravila odgovor, potem ko jo je Evropska komisija sredi meseca pozvala, naj prouči, zakaj se mehanizmi na trgu v trenutni krizi niso sprožili in ali jih je treba uskladiti po vsej Evropski uniji. Agencijo so pozvali k pripravi konkretnih predlogov na tem področju.

Kot je v pismu komisiji zapisala vodja Esme Verena Ross, so odprti in dobro delujoči trgi s terminskimi pogodbami ključni pri oblikovanju cen. Ukrepi za omejitev presežnega nihanja cen na trgih sicer že veljajo. Vendar pa so se ti mehanizmi za ustavitev trgovanja na trgih s terminskimi pogodbami (predvsem pa na energetskih trgih), ki so se znašli v izjemnih okoliščinah, zelo redko sprožili, dodaja.

"Zato se zdi, da bi bilo koristno uvesti novo vrsto mehanizma za ustavitev trgovanja, a zgolj začasno in za energetske trge izvedenih finančnih instrumentov," je Verena Ross zapisala v pismu vodji generalnega direktorata komisije za finančno stabilnost in kapitalske trge Johnu Berriganu.

Če bi to novo vrsto mehanizma uvedli, bi moral biti po mnenju Esme določen na ravni EU-ja in veljati za vsa mesta trgovanja z energetskimi terminskimi pogodbami.

Ukrep za bolj urejeno oblikovanje cen

Ti mehanizmi bi glede na mnenje pristojnega evropskega organa trgovanje ustavili zgolj za omejeno obdobje in v izrednih razmerah, denimo v primeru ekstremnih poskokov cen, ki bi lahko privedli do neurejenih pogojev trgovanja. Takšen ukrep bi zagotovil bolj urejeno oblikovanje cen in tako udeležencem na trgu omogočil več časa za proučitev informacij v času izrednih dogodkov.

Agencija obenem že pregleduje tudi obstoječa pravila ter pripravlja nadaljnja pojasnila in dopolnitve k obstoječim okvirjem delovanja trga.

Zakonodajni predlog bi bil lahko pripravljen že v sredo

Komisija bo na podlagi priporočila Esme pripravila zakonodajne predloge. Po neuradnih informacijah bi jih lahko predstavila že v sredo, finančni ministri držav članic pa bi jih obravnavali 4. oktobra.

Med državami, ki se zavzemajo za vzpostavitev tovrstnih mehanizmov za preprečitev velikega nihanja cen, je sicer tudi Slovenija, ki pismo Esme po navedbah virov pri EU-ju še proučuje.

Že pred ministri za finance pa se bodo čez en teden v Bruslju sestali ministri, pristojni za energetiko. Ti bodo obravnavali predloge komisije za spoprijemanje z visokimi cenami električne energije. Med temi so obvezno zmanjšanje porabe elektrike, omejitev prihodkov podjetij, ki elektriko proizvajajo s tehnologijami, cenejšimi od plina, ter uvedba solidarnostnega prispevka, ki ga bodo morala plačevati podjetja v fosilnem sektorju.