Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kot je za Radio Slovenija poročala dopisnica RTV Slovenija iz Bruslja Mojca Širok, razprava, ki se je vrtela predvsem okoli okrepljenega varovanja zunanje meje Evropske unije in uspešnejšega vračanja prebežnikov, ki v Uniji nimajo pravice do mednarodne zaščite, po neuradnih informacijah ni potekala gladko.

V sklepih so Evropsko komisijo nazadnje vendarle pozvali, naj za gradnjo infrastrukture za varovanje meja mobilizira znatna finančna in druga sredstva. "V enem od pilotnih projektov, ki ga dopolnjujemo, je ograja na meji že obstajala, a to ni bilo dovolj. Potrebujemo kamere, elektronski nadzor, ceste vzdolž ograj, opremljeno osebje, nadzorne stolpe in vozila," je na novinarski konferenci povedala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Von der Leyen ni izključila gradnje zidu

Kot je pojasnila, se bodo na področju upravljanja meja osredotočili na dva pilotna projekta. Prvi bo vključeval celovit paket mobilne in fiksne infrastrukture na mejah. Na vprašanje, ali bo vključeval tudi gradnjo zidu, je predsednica komisije odgovorila, da so na voljo nacionalna sredstva, ki jih je mogoče uporabiti za tisto, kar se članicam zdi potrebno, dvostranski prispevki in pa tudi evropska sredstva. Poudarila je pomen celovitega pristopa z mobilno in fiksno infrastrukturo, kar med drugim vključuje nadzorne kamere, opazovalne stolpe in vozila. "Osredotočiti se je treba na to, da imamo delujočo mejo," je povedala. Postopek obravnave prebežnikov pa mora biti na vseh zunanjih mejah enak. Temu bo sicer namenjen drugi pilotni projekt.

Glede vračanja prebežnikov, ki v Uniji ne morejo dobiti azila, so se zavzeli za okrepitev sodelovanja z državami izvora in tranzita, pa tudi za omejitve pri vizumski politiki do države, ki ne sodeluje pri sprejemanju svojih državljanov. Ob tem so se dogovorili o medsebojnem priznavanju odločb o zavrnitvi prebežnikov, kar bo po besedah Ursule von der Leyen omogočilo hitrejše vračanje v države izvora.

"Imeli smo kakovostno, iskreno in spoštljivo izmenjavo mnenj z zavedanjem, da gre za skupno evropsko vprašanje, ki ga moramo obravnavati skupaj, da bi našli evropski odgovor," je po razpravi voditeljev dejal predsednik Evropskega sveta Charles Michel. "Zelo pomembno je, da je Evropski svet jasno priznal, da so migracije evropski izziv, ki potrebuje evropski odgovor," pa je poudarila von der Leyen. "Če sodelujemo, ni izziva, ki ga ne bi mogli premagati," je dejala.

Sorodna novica Voditelji EU-ja: Tisti, ki so odgovorni za vojne zločine v Ukrajini, bodo zanje odgovarjali

Voditelji za pravičnejši dostop do evropskih sredstev

Glede konkurenčnosti so voditelji v sklepih zapisali, da je treba na podlagi t. i. zelenega načrta za evropsko industrijo, ki jim ga je predstavila predsednica Evropske komisije, hitro nadaljevati delo. To med drugim velja za pravila za državne pomoči, pri katerih morajo biti postopki po njihovem mnenju preprostejši, hitrejši in predvidljivejši. Omogočati morajo usmerjeno, začasno in sorazmerno podporo sektorjem, ki so strateškega pomena za zeleni prehod, so poudarili. Obenem je treba zagotoviti pravičen dostop do evropskih sredstev, pri čemer mora biti uporaba obstoječih evropskih skladov bolj fleksibilna.

Voditelji držav članic so se zavzeli še za preprostejše in predvidljivejše okolje za naložbe v EU-ju. Po njihovem mnenju je treba poenostaviti in pospešiti postopke za izdajanje dovoljenj. Poleg tega so poudarili pomen velikopotezne, odprte in trajnostne trgovinske politike za okrepitev evropske suverenosti in blaginje. Evropska unija pa potrebuje tudi dolgoročno strategijo za področje konkurenčnosti in produktivnosti. "Današnji sklepi kažejo na odločnost in enotnost," je po koncu zasedanja poudaril predsednik Evropskega sveta Charles Michel.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen pa je dejala, da se javne razprave osredotočajo predvsem na poenostavitev državnih pomoči in financiranje na ravni EU-ja.
"Vendar pa želim poudariti, da morajo vsa štiri področja iti z roko v roki," je povedala o zelenem industrijskem načrtu, ki temelji na štirih stebrih. To so zakonodajni okvir, financiranje, veščine in trgovinska politika.