Pred nakupom je dobro vedeti, kaj natančno si želite in kakšne so vaše finančne zmožnosti. Foto: RTV SLO
Pred nakupom je dobro vedeti, kaj natančno si želite in kakšne so vaše finančne zmožnosti. Foto: RTV SLO
Izjemna ponudba
So vam takšne poteze trgovcev znane? Foto: RTV SLO

Pred nakupom velja razmisliti, zakaj je cena nekega izdelka nižja. Veliko trgovin namreč ponuja veliko cenovnih trikov, da bi se znebili tudi manj privlačnih izdelkov. Pred nakupom si je potrebno vedno vzeti čas za premislek, sploh če se nameravate podati v večjo investicijo.

Vedno se je potrebno prepričati, koliko bi podoben ali enak izdelek stal v drugih, konkurenčnih trgovinah. Med razprodajami veliko trgovcev ponuja najrazličnejše popuste in možnosti ugodnega odplačevanja, zato je najbolje, če si pred nakupom – če se vam ne mudi – vzamete dovolj časa za trezen premislek. Strokovnjaki svetujejo, da je najbolje, če si izdelek ogledate v treh do petih trgovinah, o njegovi kakovosti in ceni pa se lahko seznanite tudi prek interneta.

Prav tako se je dobro pozanimati, ali ni izdelek, ki ga kupujemo, morda že zastarel. Trgovci cene navadno znižajo tik pred prihodom nove, sodobnejše verzije nekega izdelka. Če se ne spoznate na sodobno elektroniko, se je pred nakupom bolje posvetovati z nekom, ki je v teh vodah bolj domač kot vi. Za elektroniko na splošno velja, da se popusti večajo sorazmerno s starostjo izdelka.

Pozanimajte se tudi o kakovosti izdelka. Sumničavost do trgovca ali izdelka se lahko včasih izkaže kot pozitivna, in če pravočasno odkrijete napako, boste prihranili precej denarja. Tokrat velja angleški pregovor: »Nisem tako bogat, da bi kupoval poceni«.

Trgovec vas mora seznaniti tudi z garancijskim rokom in pogoji vrnitve nakupljenega blaga, če to ne bi izpolnilo vaših pričakovanj. Prepričajte se, da bo garancijski list opremljen z žigom trgovine, datumom nakupa in podpisom trgovca; poleg tega nekateri trgovci ob vračilu zahtevajo originalen račun, tako da je najbolje, da ga po nakupu shranite.

Pozanimajte se tudi, ali je izdelek, ki ga kupujete, del redne ponudbe trgovine ali gre za serijo cenenih in nekakovostnih izdelkov, ki so začasno preplavili trg. Tovrstni 'prodajni cunamiji' namreč sploh niso redkost!

Eden izmed trgovskih trikov pa je tudi umetno zvišanje prodajne cene pred razprodajami, tako da se lahko trgovci kasneje pohvalijo z višjimi popusti.

Sicer pa – obilo užitkov v prednovoletnem nakupovanju!