Trgovanje na Ljubljanski borzi poteka po Pravilih borze. Foto: RTV SLO
Trgovanje na Ljubljanski borzi poteka po Pravilih borze. Foto: RTV SLO
Zloraba notranje informacije je tudi kaznivo dejanje, za katero je zagrožena zaporna kazen do 3 let. Foto: RTV SLO

Trgovanje na Ljubljanski borzi poteka po Pravilih borze, Zakonu o trgu vrednostnih papirjev in podzakonskih aktih Agencije za trg vrednostnih papirjev, ki so bili izdani na podlagi zakona. Osnovni namen teh predpisov je omogočiti organizirano, pregledno, likvidno in učinkovito trgovanje na borzi ter enakopraven položaj vseh vlagateljev pri nakupu in prodaji vrednostnih papirjev.

Predvsem velja opozoriti na prepoved trgovanja z vrednostnimi papirji na podlagi notranjih informacij – "insiderstvo". Teh tudi ne smete posredovati tretjim osebam. Notranja informacija je vsaka natančna informacija, ki se nanaša na enega ali več izdajateljev oziroma na enega ali več vrednostnih papirjev in še ni postala dostopna javnosti. Če bi postala znana javnosti, bi verjetno imela pomembnejši vpliv na ceno vrednostnih papirjev.

Zloraba notranje informacije je hkrati kaznivo dejanje, za katero je zagrožena zaporna kazen do 3 let.

Prepovedana je tudi tržna manipulacija
Opozoriti je treba tudi na prepoved "tržne manipulacije". S svojim trgovanjem ne smete zavajati drugih udeležencev o ponudbi, povpraševanju oziroma o ceni vrednostnih papirjev. Prav tako ne smete posredovati informacij, ki bi lahko zavajale tretje osebe glede lastnosti izdajatelja posameznega vrednostnega papirja.

Poleg navedenega zakon o trgu vrednostnih papirjev in pravila borze prepovedujejo vlagateljem še nekatera druga ravnanja, ki bi lahko ogrozila integriteto organiziranega trga vrednostnih papirjev. Zato se pred začetkom trgovanja na Ljubljanski borzi dobro seznanite z vsemi njenimi pravili.

Marjetka Nared